МСП ще получат финансова помощ, ако се стигне до 4-ти етап на пълно затваряне

МСП ще получат финансова помощ, ако се стигне до 4-ти етап на пълно затваряне Снимка: Министерство на икономиката

Ммикро, малки и средни предприятия ще получат финансова помощ от средните нетни приходи на тези предприятия за 2021 г., ако се стигне до 4-ти етап на пълно затваряне

Заместник-министърът на икономиката и индустрията Димитър Данчев заяви пред национални медии, че Министерство на икономиката се е преборило за безвъзмездна финансова помощ в полза на малките и средните предприятия (МСП).

Предвижданата помощ в случай, че се стигне до 4 етап на пълно затваряне, е в размер на 20% от средните нетни приходи на тези предприятия за 2021 г., като таванът на помощта е до 100 хил. лв. 

По отношение на критериите за кандидатстване, зам.-министърът заяви, че всички сектори от българската икономика, които ще бъдат затворени със заповед на министъра на здравеопазването и отговарят на критериите за микро, -малки и средни предприятия, ще имат практически достъп до тази мярка. 

„Нашата идея е бизнесът да не бъде затварян без да са ясни компенсаторните мерки, на които може да разчита. Затова амбицията ни е този път мерките да са ясни, предвидими и адекватни“, поясни той. Помощта по всяка вероятност отново ще бъде администрирана от НАП. 

Зам.-министър Данчев каза още, че Министерството на икономиката и индустрията предвижда да инициира срещи с представилите на заинтересованите браншове

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: