Мустакати коне - чудото на природата

Мустакати коне - чудото на природата Снимка: zen.yandex.ru

Мутация, от която конете стават мустакати и брадати

Хипстърското движение отдавна е излязло от мода, но все още можете да срещнете по улиците напети брадати и мустакати мъже, полагащи огромно старание, за да отглеждат и поддържат окосмяването по лицаат си. 

Ще кажем нещо повече - ордата от космати същества постоянно расте. Конспиролозите вече изграждат теории за брадатия заговор, защото бради и мустаци вече започват да растат дори на муцуните на животни, които не са имали такива до момента. Ярък пример за това са конете, съобщава порталът Рikabu.

Като цяло, всички коне имат косми над устните си, но само някои породи са придобили пълноценна "растителност". Собствениците на мустаци, като правило, стават коне със студена кръв. Така наричат едрите впрегатни коне за работа с коруци, които са със спокоен, уравновесен характер.

Тези коне и без това се различават от другите със своята повишено окосмяване - буйна, пищна грива, мъхести крака, разкошна опашка. Не е изненадващо, че именно при тях се среща мутация, която задейства процеса на растеж на космите на муцуната. Да, шикарната растителност не е нищо повече от резултат от генетична грешка.

Най-мустакати сред копитните по право  могат да се нарекат циганските ванери и фризийските коне - при тях мутацията се среща най-често.  При това колкото повече растителност има на муцуната на коня, толкова по-добър е той. Поне така мислят англичаните. Жителите на мъгливия Албион дори са измислили поговорка за такъв случай: мустакат кон няма да те хвърли, мустакат кон няма да те изостави.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: