Австралия притисна Джокович в ъгъла

Австралия притисна Джокович в ъгъла Снимка: tennis365.com

Премиерът Скот Морисън предполага, че сръбският тенисист ще бъде депортиран и няма да може да се състезава на Australian Open, освен ако не представи медицинските причини да не се ваксинира срещу Сovid-19.

Запитан дали чужди граждани без пълна ваксинация представляват риск за общественото здраве, Морисън не посочи конкретно Джокович. 

„Всичко, което ще кажа, е да повторя причината, която въведохме от 15 декември и според която до Австралия могат да пътуват притежатели на визи, които са напълно ваксинирани или предоставят приемливо доказателство, че не могат да бъдат ваксинирани по медицински причини. Това е нашата политика и тази политика не се е променила. Разбира се, ние очакваме властите да прилагат правителствената политика“, настоя австралийският премиер.

Той поясни, че получаването на виза не е гаранция, че са изпълнени всички условия за влизане в страната: „Визата и условията за преминаване на границата не са едно и също и често се бъркат. Ако не сте гражданин или жител, за вас важат санитарните разпоредби, с които защитаваме нашите граници и тази наша политика беше от решаващо значение за постиженията на правителството, така че Австралия да отбележи едно от най-ниските нива на смъртност от COVID-19”, продължи Морисън.

Джокович призна, че е направил „човешки грешки“, когато е попълвал документите, за да влезе в Австралия и да присъства на интервю със спортна медия, след като е научил, че пробата му за Сovid-19 е положителна. Сега той е заплашен от евентуална присъда до пет години затвор за предоставяне на невярна информация.

В момента тенис-звездата очаква решението на министъра на имиграцията Алекс Хоук, който има правомощията да поиска отмяна на визата му по една от следните три причини: че бидейки неваксиниран, сръбският тенисист представлява заплаха за общественото здраве; че притежателят на визата "не убеждава министъра, че няма причина" да не я отменя; и че анулирането на визата е от обществен интерес. Според австралийската преса Хоук ще вземе решението си най-рано в петък.

Междувременно се проведе жребият на Australian Open, която постави Джокович  в група с Рафа Надал, срещу когото сръбският тенисист може да се изправи на полуфиналите, стига да не бъде депортиран.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: