Шокиращи данни за потушаването на протестите в Казахстан

Шокиращи данни за потушаването на протестите в Казахстан Снимка: thedrive.com

Позовавайки се на здравните служби, в неделя медиите съобщиха за най-малко 164 убити – след като едва в събота властите признаваха едва 26 загинали демонстранти и 18 служещи в силите за сигурност.

Вчера от офиса на президента Касим-Жомарт Токаев коригираха и броя на арестуваните – от 4000 в събота, на близо 6000 души в неделя, включително "значителен брой чужди граждани", съобщи ВВС. Анализаторите определено се съмняват, че и тези цифри са окончателни.

Миналата седмица по искане на президента Касим Жомарт Токаев в Казахстан бяха изпратени чужди войски, включително от Русия и Беларус, „за да помогнат за възстановяването на реда”. В изявление на президента се казва още, че ситуацията е стабилизирана, като войските продължават операциите по „прочистване“ и охрана на „стратегически обекти“.

В цялата страна остават в сила извънредното положение и полицейският час. В телефонен разговор с руския президент Владимир Путин, Токаев докладва, че властите вече държат контрола, с изклчючение на отделни „терористични” атаки. Мерките за сигурност са очевидно повишени, а входът на президентския дворец в столицата е блокиран. 

Бунтовете за цените на горивата, които ескалираха до широки протести срещу правителството, доведоха до оставки по върховете и кървава репресия срещу протестиращите. Все повече се потвърждава предположението, че сред управляващия елит на Казахстан се разиграва борба за власт

В събота казахстанските власти съобщиха, че бившият шеф на разузнаването Карим Масимов е арестуван по подозрение в държавна измяна. По-рано през седмицата и бившият президент Нурсултан Назарбаев беше освободен от поста си на ръководител на влиятелния Съвет за сигурност.

Съобщава се, че поне 103 от жертвите са в Алмати. Според президента Касим Жомарт Токаев, градът е бил нападнат от "20 000 бандити, обучени в чужбина" и той е бил принуден да разпореди на силите за сигурност "да стрелят без предупреждение".

Държавният секретар на САЩ Антони Блинкен вчера разкритикува разпореждането на Токаев. „Заповедта за стрелба и убиване, доколкото я има, е грешка и трябва да бъде отменена“, каза той пред ABC News. Блинкен подчерта също, че САЩ искат разяснение от казахстанския президент кое е наложило да поиска присъствието на руски войски в собствената си стрна.

Ситуацията в Казахстан привлече вниманието на световната политика и икономика.  В бившата съветска република с големината на Западна Европа живее предимно мюсюлманско население и голямо руско малцинство. Страната разполага с огромни ресурси, в това число 3% от световните петролни запаси и значителни находища на въглища и природен газ. 

Вълненията в Казахстан се отразиха шоково и на криптовалутата, сривайки стойността ѝ, тъй като с евтината си електроенергия страната е един от основните центрове за добив на биткойни и контролира голяма част от транзакциите с цифровите пари.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: