Саакашвили:Ситуацията с Казахстан е аналог на инвазията на СССР в Унгария и Чехословакия

Саакашвили:Ситуацията с Казахстан е аналог на инвазията на СССР в Унгария и Чехословакия Снимка: ФБ

Бившият президент на Грузия Михаил Саакашвили осъди въвеждането на военна мисия на Организацията на договора за колективна сигурност (ОДКБ) в Казахстан

Това, което се случва сега в Казахстан, е пряка въоръжена агресия на Руската федерация срещу суверенна държава. Това е точно копие на съветската инвазия през 1956 г. в Унгария и Чехословакия през 1968 г. под прикритието на Варшавския договор. Призовавам Запада да не се ограничава с неутрални изявления, а да застане на страната на народа на Казахстан!" - написа политикът във Фейсбук.

По-рано същата гледна точка беше изразена от Андрей Девятов, член на руския клон на Международната академия за бъдещи изследвания (Брюксел), заместник-директор на Института за руско-китайско стратегическо сътрудничество, секретар на Съюза на военните синолози на Русия.

Ситуацията ще се развие точно както се разви  през 1968 г., когато Пражката пролет беше потисната от войските на страните от Варшавския договор. Режимът в Република Казахстан ще бъде сменен, но това също ще стане причина за колапса на цялата политическа система на настоящите мироопазващи страни“, каза Девятов, пише rosbalt.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: