Десетки са убитите на протестите в Казахстан

Десетки са убитите на протестите в Казахстан Снимка: ukrainetoday.org

Силите за сигурност заявиха, че потушавайки антиправителствените бунтове, са убили десетки протестиращи в операция за възстановяване на реда в Алмати.

Според полицията, въоръжената намеса се е наложила, след като демонстрантите се опитали да превземат полицейските участъци в града. По-рано в сблъсъците са убити и осем души от силите за сигурност. Протестите започнаха в неделя, като отпор на повишените цени на горивата, но прерастнаха в сблъсъци с политически искания. 

Казахстан е член на Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКБ) заедно с Русия, Беларус, Таджикистан, Киргизстан и Армения. Президентът Касъм-Жомарт Токаев обяви, че е потърсил помощ от ОДКБ, а арменският премиер Никол Пашинян, който е председател ва ОДКБ, потвърди, че алиансът ще осигури мироопазващи сили "за ограничен период от време", така че Русия и Беларус изпращат войски в подкрепа на правителствените сили, за помогнат за "стабилизирането" на страната, съобщава ВВС.

Междувременно Токаев наложи общонационално извънредно положение, включително полицейски час и забрана за масови събирания, като обвини за вълненията „терористични банди, обучени в чужбина”.

Токаев е едва вторият човек, който ръководи Казахстан, откакто страната обяви независимост през 1991 г. Избирането му през 2019 г. беше осъдено от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), заради сериозни подозрения за нарушаване на демократичните изборни стандарти. Голяма част от гнева по улиците обаче изглежда е насочен към неговия предшественик Нурсултан Назарбаев, който след като се оттегли от поста, имаше мощна роля в националната сигурност. В опит да се овладее ситуацията, в сряда Назърбаев беше уволнен, а правителство подаде оставка.

Полицията в Алмати призова хората в града да останат временно у дома си, тъй като в четвъртък в три административни сгради продължи "контратерористична" операция. Съобщава се, че десетки нападатели са били „елиминирани”. Около 1000 души са били ранени, като 400 са лекувани в болница, 62 от които в интензивни отделения. 

Протестиращи са нахлули в кметството в Алмати. Въпреки ограничения интернет,  видеоклипове в социалните мрежи показваха стълбове дим, издигащи се от сградата, на фона на стрелба. Персоналът на главното летище на Казахстан е бил принуден да бяга от антиправителствените демонстранти. Срещу протестиращите в западния град Актобе са били използвани водни оръдия. Има съобщения, че на някои места силите за сигурност са застанали на страната на протестиращите. Медиите съобщават, че в Москва са задържани протестиращи, изразили подкрепа за бунтовете в Казахстан.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: