Apple обещава да стане въглеродно неутрална до 2030 г.

Apple обещава да стане въглеродно неутрална до 2030 г.

® Smartnews.bg


Компанията казва, че ангажиментът означава, че устройствата й ще имат „нулево въздействие върху климата“ от производство до продажба. Apple каза също, че всяка компания, която се надява да стане доставчик, ще трябва да се ангажира да стане „100% възобновяема в производството си за Apple“ в рамките на 10 години.


Компанията следва обещанията, насочени към климата от други технологични гиганти. Microsoft отиде даже и по-далеч, обещавайки да бъде въглеродно отрицателна до 2030 г. 


Компанията също обяви създаването на консорциум, включващ Nike, Starbucks и Mercedes-Benz, за да обменят информация за намаляването на въглеродните технологии. Amazon пък си е поставила цел до 2040 г. да стане  въглеродно неутрална, преодолявайки предизвикателствата, с които се сблъсква при заменянето на своите превозни средства за доставка до дома с по-екологични енергийни източници.


Екологична кампания Greenpeace сподели, че технологичните гиганти са сред най-печелившите компании в света и затова са имали отговорност да действат бързо.


Щастлива съм да видя, че Apple е работила с доставчици, за да извлече действителна енергия от възобновяеми източници, и че не е разчитала на решения с ниско въздействие като кредити за възобновяема енергия - заяви Елизабет Жардим от Greenpeace USA. - Но искам да видя как компанията продължава постепенно да изключва изкопаемите горива от цялата си дейност."


Понастоящем компанията съчетава търсенето на енергия в центъра за данни с възобновяеми енергийни източници и се ангажира да направи същото за своята верига за доставки. Но това не е същото като постепенно прекратяване на използването на изкопаеми горива.


За разлика от нея Google се ангажира да захранва своите центрове за данни с възобновяеми източници денонощно", добави тя.


Apple признава, че планът й включва инвестиции в нови екологични проекти, както и закупуване на офсетове на зелена енергия, за да се компенсира постоянната употреба на горива, излъчващи въглерод.


Компанията възнамерява да намали емисиите от настоящия си въглероден отпечатък с още 75% преди крайния срок до 2030 г. Но това посочва факта, че известно използване на енергия - например гориво, използвано в авиацията на дълги разстояния - не може да бъде лесно заменено с по-екологична алтернатива.Прочетете още за:
apple възобновяема енергия екология

  0 
  0