„Света София

„Света София" да стане джамия

® pixabay.com

Коментар на Дойче веле.

Ислямистите в Турция отдавна настояват сградата отново да стане действаща джамия. А това, че Ердоган сега вероятно ще изпълни тяхното желание, показва, че неговият запас от политически трикове е почти изчерпан. Ако „Света София“ действително се превърне в джамия, това ще е сигурен знак, че в Турция предстоят предсрочни избори, прогнозира вестник „Райнише Пост“.

Особената история на „Света София"

Света София“ е построена през VI век като катедрален храм на Константинополската патриаршия и в продължение на почти 1000 години е била най-важната християнска църква. Когато през XV век османците завладяват Константинопол (днешен Истанбул), те превръщат „Света София“ в джамия. През 1935 г. Мустафа Кемал Ататюрк, основателят на модерна Турция, я обявява за музей. Тя е един от символите на Истанбул и се посещава средно от 3,7 милиона души годишно. Включена е в Списъка с обектите от световното културно наследство на ЮНЕСКО.

През отминалите години правителството на Ердоган обяви множество бивши църкви в Турция за джамии. Но музейният статут на „Света София“ остана недокоснат, макар сградата да бе използвана периодично и за мюсюлмански богослужения. Миналата година Ердоган например отхвърли исканията на ислямистите със забележката, че най-напред трябва да се напълни Синята джамия с вярващи, а после да се мисли за „Света София“.

Но позицията на Ердоган явно се е променила. Различни медии информираха, че той е разпоредил да се проучи как може да се осъществи трансформацията. Необходимите стъпки щели да бъдат предприети през юли. Ако Турция обяви „Света София“ за джамия, с това ще разгневи основно Гърция, за която сградата има голямо културно-историческо и религиозно значение.

Външното министерство в Атина вече подложи на критика провежданите в „Света София“ мюсюлмански молитви, тъй като това нарушава правилата на ЮНЕСКО. Но критиката отвън е добре дошла за правителството на Ердоган – тя му позволява да се представи като защитник на националните ценности и интереси на Турция.

Доверието към управляващите спада

Въпреки това не е сигурно, че Ердоган ще извлче някаква политическа полза от това. Младите хора в Турция, а те са близо 20 процента от избирателите, не смятат, че този факт би имал съществено значение за страната. Но превръщането на някогашната християнска църква в джамия би могло да се превърне във фактор, който да закрепи разклатените позиции на управляващите. Вследствие на тежката икономическа криза, настъпила покрай коронавируса, доверието към ПСР е спаднало от 50 на 31 процента.

Социологът Ибрахим Услу, бивш съветник на ПСР, допуска, че е възможно догодина да има предсрочни избори. Той изтъква, че партиите от управляващата коалиция водят преговори за промени на избирателното право. А такива не биха били необходими, ако изборите са през 2023 г.

Междувременно в дебатите за „Света София“ се включи патриархът на арменската общност в Турция Саак Машалян. Неговото компромисно предложение предвижда някогашната църква да се използва в бъдеще като храм и от мюсюлмани, и от християни.Прочетете още за:
Ердоган Турция „Света София"

  0 
  0