САЩ предявиха ултиматум на СЗО

САЩ предявиха ултиматум на СЗО

® EPA

Тръмп съобщи, че може завинаги да спре да финансира СЗО, ако тя продължи да служи на интересите на Китай.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп публикува писмо до генералния директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос  Гебрейесус, в което предупреди, че ще предприеме мерки, в случай че организацията не се ангажира със „значителни подобрения“ в следващите 30 дни.

„Моят дълг като президент на Съединените щати е да ви информирам, че ако Световната здравна организация не се ангажира със значителни подобрения през следващите 30 дни, ще направя временното си решение да замразя финансирането на СЗО постоянно и да преразгледам членството ни в тази организация" - се казва в писмото на Тръмп, публикувано в неговия туитър.
 

„Не мога да позволя американските данъкоплатци да продължат да финансират организация, която в сегашното си състояние така явно не служи на интересите на Америка“, каза Тръмп.

В писмото си президентът отправя редица обвинения за това, че СЗО е пропуснала или игнорирала различни предупредителни признаци на коронавируса, като подложи на критика и позицията й по отношение на Китай.

„На 14 април реших да преустановя временно участието на САЩ в работата на СЗО, докато моята администрация не разследва неудачния отговор на организацията на епидемията от COVID-19", припомни Тръмп.

Според него единственият начин СЗО да възстанови доверието е да демонстрира „своята независимост от Китай“.

 


Прочетете още за:
САЩ СЗО финансиране

  0 
  0