Решителна крачка в бъдещето за петролната индустрия

Решителна крачка в бъдещето за петролната индустрия

® Photo by Patrick Hendry on Unsplash


В предишната ни статия можете да откриете информация за споменатия в този материал договор за петрола.


След резкия спад на цените на петрола в края на април, индустрията преживя крах. Производителите трябваше да продават барелите суров петрол на отрицателни цени, опитвайки се да смогнат с прекомерената продукция за сметка на малкото място за съхранение на продукта. Федералният резерв в САЩ, обаче, вижда позитивна тенденция за индустрията, очаквайки тя да се възстанови в идните месеци.

Остава, обаче, въпросът с петролните договори - споразумения, които се сключват във връзка с покупко-продажба на суров петрол в рамките на един месец. Какво е бъдещето на малките производители в индустрията и какво ще се случи с тези споразумения за идния месец юни?


Договорът за WTI е физически уреден, което означава, че притежателят при изтичане на срока трябва да поеме стойността на доставката на петрол в склада за съхранение в Къшинг, Оклахома. Инвеститорите на дребно, желаещи да имат контрол върху цените на петрола чрез фючърсни договори, нямат интерес да притежават барели със суровината.

Миналия месец инвеститорите на дребно поддържаха договорите си близо до изтичането им, когато купувачите бяха малко, а складовете в Къшинг бяха пълни, принуждавайки инвеститорите да продават продукта на отрицателни цени.

Честно казано, малките търговци на дребно нямаха работа в майските договори по това време", заявиха Хенри Лихтенщайн и Брет Фридман, съветници за управление на риска в Winhall Risk Analytics. Комисията за търговия със стокови фючърси трябваше да ги възпре от това да търгуват, добавят те.

Това би предотвратило финансов ефект върху фючърсните търговци поради отрицателните цени, които оценяваме в диапазона към 3,8 милиарда долара.“

Крахът миналия месец застраши статута на договора, в рамките на едно от двете най-големи световни измервания на цените на петрола, според Патриша Хемсуърт, старши вицепрезидент по управление на енергийния риск в PGM Commodity Services.
 

Сред засегнатите бяха инвеститорите в договори за деривати, базирани на WTI, които се търгуват на борсите досега.

Китайската банка (КБ) заяви, че е наела адвокати да пишат до американската компания за финансови деривати CME, призовавайки я да проучи причините за необичайните колебания на 21 април. Малките инвеститори може да са загубили повече от 1,3 милиарда долара от суровия петролен продукт на КБ, съобщи миналия месец финансовата медийна компания Caixin, позовавайки се на неназовани източници.

Друг фактор, който може да помогне да се избегне повторение на кризата през този месец е, че материалните запаси в Къшинг започнаха да намаляват, като паднаха с 3 милиона барела миналата седмица, показват данните на американската администрация за енергийна информация. Това би трябвало да освободи място за онези, които трябва да започнат да приемат доставки от юни.

На физическите пазари форумът за купуване и продажба на суров петрол забави дейността си.

Производителите се колебаят да продават за юни - казва  източник за търговия от американските производители. - Не смятам да се включвам в действията за месец юни."

Прочетете още за:
анализ енергетика петрол

  0 
  0