По цял свят започна лов на туристи

По цял свят започна лов на туристи

® pixabay

Пандемията от коронавируса засегна сериозно туристическия сектор и сега властите в много страни измислят всевъзможни трикове, за да привлекат вниманието към своите курорти.

На потенциалните туристи се предлагат различни примамливи оферти: данъчни облекчения, отстъпки от самолетни билети, безплатни нощувки и други бонуси, които преди това беше невъзможно да си представим.

В Испания хотелиерите и властите в няколко региона се обърнаха към централното правителство с предложение да се създаде семеен ваучер за пътувания из страната, стойността на който да може изцяло или частично да бъде възстановена след подаване на декларацията за доходи.

Засега това е само идея, тъй като карантината в страната все още не е отменена. В противен случай ще бъде трудно да се привлекат почиващи, защото около половината от испанците, според проучвания, са се отказали от ваканционните си планове за това лято (след два месеца престой на производството мнозина просто нямат достатъчно пари).

На Канарските и Балеарските острови се опасяват, че туристите както от Испания, така и от чужбина тази година ще предпочетат да почиват на континента и затова молят авиокомпаниите да дадат на своите сънародници, които искат да посетят островите, поне 75 процента отстъпка от самолетни билети (на такава се радват местните жители). Субсидии за това вече са поискани от Мадрид.

Идеята за семейните ваучери испанците са копирали от италианците. На Апенинския полуостров първи измислиха как да привлекат туристи с тяхна помощ. Държавата е готова да дава безвъзмездни средства на семейства с доход до 40 хиляди евро годишно в размер до 500 евро, които могат да се използват за резервация на хотел или наем на апартамент.

Семействата с едно или повече деца могат да очакват максималната сума, 300 евро ще получат бездетните двойки, а 150 евро - сам човек, който иска да пътува. Хотелите ще им предоставят отстъпка за съответната сума.

Властите на Сицилия проучват възможността да компенсират част от разходите за полета на тези, които предпочетат този остров за почивката си. Предлага се също така всяка трета вечер в хотела да е безплатна (с други думи, да се даде 30% отстъпка от хотелското настаняване) и безплатно да се посещават музеи и археологически обекти.
 
Компенсация за полет със самолет се предлага и в Япония. Необходимите средства ще бъдат взети от 11,5 милиарда евро, които Страната на изгряващото слънце е отделила за възстановяване на туристическия сектор.

А в Нова Зеландия предлагат да се намали работната седмица на четири дни, така че хората да могат да отидат някъде, радвайки се на дългия уикенд.

Според премиера Джасинда Ардерн това ще създаде необходимите условия за насърчаване на вътрешния туризъм, ще помогне за възстановяването на икономиката и също така ще позволи на хората, които са в карантина от два месеца, да се отпуснат.

Заслужава да се отбележи, че властите на различните държави измислят всички тези бонуси главно за собствените си граждани, защото поради пандемията границите все още са затворени.


Прочетете още за:
стимул страни туристи

  0 
  1