Немските фирми очакват ограниченията на публичния живот да продължат до април 2021 г.

Немските фирми очакват ограниченията на публичния живот да продължат до април 2021 г.

® Photo by AC Almelor on Unsplash


Последното бизнес проучване на Ifo през юли попита различни сектори колко дълго очакват да продължат ограниченията за обществения живот. Отговорите сочат, че доставчиците на услуги очакват ограниченията да продължат 8-9 месеца, търговските ориентирани предприятия очакват 8-6 месеца, строителството 8-2 месеца и производството 7-8 месеца.


Компаниите в сектора за свободното време се страхуват от по-дълъг период на ограничения: 13 месеца“, каза Ifo, докато тези в сферата на изкуствата и ресторантьорството очакват ограничителни мерки за 11 месеца.


Изследването идва, тъй като европейските бизнеси започват малко по малко да се възстановяват от пандемията на фона на опасенията за нарастващ брой инфекции в редица страни от региона, включително Германия. 


Коефициентът на възпроизводство на вируса (дефиниран като средния брой на заразените от един заразен човек) се повиши в Германия до 1,16 в петък (7 август), най-високото ниво за 10 дни. Германия оценява своята R-честота, като използва четиридневна подвижна средна стойност и казва, че стойността отразява ситуацията с инфекцията преди около една-две седмици.


Институтът „Робърт Кох“ (RKI), германският обществен здравен орган, заяви, че наблюдава много по-малки огнища на случаи в цялата страна в различни административни райони и в различни условия, като например по-големи семейни събития, дейности в свободното време, професионални условия, но също така и в общността и здравни заведения. 


Освен това случаите на COVID-19 се откриват все повече сред хората, които се връщат от пътуване в чужбина, съобщи RKI в петък. Той предупреди, че увеличението на броя на заразените през последните няколко седмици е „много притеснително“.


Икономисти от Deutsche Bank заявиха в понеделник (10 август), че увеличението на процента на заразяване с COVID-19 в Германия и на други места „е проблем, макар и все още не тревожен“. „По сезонни причини очакваме повишени проценти до пролетта на 2021 г. Предполагаме, че ваксината ще бъде широко достъпна до средата на 2021 г., което ще доведе до увеличаване на доверието за оставащата част от годината“, отбелязват икономисти, водени от Стефан Шнайдер.


Сега икономистите на Deutsche Bank очакват германският БВП да се свие с 6,4% през 2020 г. (в сравнение с прогнозираното в началото на май -9%), последвано от 4% увеличение през 2021 г. Все пак нивото на продукцията преди пандемията няма да бъде достигнато преди средата на 2022 г., прогнозираха те, добавяйки, че маржът за грешка е висок.


Сегашната изключителна нестабилност на месечните данни и по-нататъшното развитие на глобалната пандемия предполагат, че границите на грешките остават изключително високи.“Прочетете още за:
Германия икономика ограничения

  0 
  1