Метеоролозите очакват 2020-а да е най-топлата година от началото на измерванията

Метеоролозите очакват 2020-а да е най-топлата година от началото на измерванията

® Photo by Vivek Doshi on Unsplash

Въпреки намалените емисии през последните месеци, са необходими дългосрочни промени, казват учените.


Тази година се очаква да е най-горещата в света, откакто започнаха измерванията, според метеоролозите. Те смятат, че има от 50% до 75% вероятност 2020 г. да счупи рекорда, поставен преди четири години.

Въпреки че глобалният локдаун временно изчисти небето, той не направи нищо за охлаждане на климата, което се нуждае от по-дълбоки, дългосрочни мерки, казват учените. Рекордите за топлина са счупени от Антарктида до Гренландия от началото на януари, което изненада много учени, тъй като това не е година на Ел Ниньо (явлението, което обикновено се свързва с високи температури).

Националната администрация за океански и атмосферни условия на САЩ заяви, че се следи отблизо рекорда от 2016 г., когато температурите се покачиха в началото на годината поради необичайно интензивен Ел Ниньо и след това паднаха.

Американската агенция заяви, че има 99,9% вероятност 2020 г. да бъде една от първите пет години по рекордни температури. Отделно изчисление на Гавин Шмид, директор на Института за космически изследвания Наса Годард в Ню Йорк, намери 60% шанс тази година да постави рекорд.

Ненормалното време все повече се превръща в норма, тъй като температурните измервания падат година след година и месец след месец.

Този януари беше най-горещият измерен месец, оставяйки много арктически държави без сняг в столиците си. През февруари изследователска база в Антарктида регистрира за първи път на южния континент температура над 20 градуса. На другия край на света Гренландия постави априлски рекорд от 6 градуса в края на април.

През първото тримесечие горещината беше най-силно изразена в Източна Европа и Азия, където температурите бяха 3 градуса над средните. През април големи части от САЩ набъбнаха. Центърът на Лос Анджелис достигна априлски връх от 34 градуса, според Националната метеорологична служба.

Карстен Хаущайн, климатолог от Университета в Оксфорд, заяви, че глобалното затопляне се доближава до 1,2 градуса над прединдустриалните нива. Той каза, че неговият онлайн тракер показва сравнително консервативно ниво на затопляне от 1,14 градуса поради пропуски в данните, но че това може да се повиши до 1,17 градуса или по-високо, след като бъдат включени най-новите данни.

Въпреки че пандемията поне временно намали количеството на новите емисии, той сподели, че натрупването на парникови газове в атмосферата остава огромно притеснение.

„Климатичната криза продължава да не намалява - каза Хаущайн. - Емисиите ще намалеят тази година, но концентрациите продължават да се увеличават. Малко вероятно е да успеем да забележим забавяне на натрупването на атмосферни нива на ПГ. Но сега имаме уникалния шанс да преразгледаме своя избор и да използваме кризата като катализатор за по-устойчиви транспортни средства и производство на енергия (чрез стимули, данъци, цени на въглерод и т.н.).“

Прочетете още за:
глобално затопляне екология климат

  0 
  1