Каква е алтернативата на пластмасовите опаковки за плодове и зеленчуци?

Каква е алтернативата на пластмасовите опаковки за плодове и зеленчуци?

® Pixabay

Решението е: годни за консумация опаковки, направени от чисто органични вещества.


Щандовете за плодове и зеленчуци на магазините ни са пълни с пластмаса. Дори ако потребителят вземе хартиена торбичка, за да увие ябълките си, например, доста от продуктите ще останат увити във фолио. 

Има плодове, които непременно трябва да бъдат защитени. Неопакованите авокадо, например, се влошават твърде бързо. Авокадото най-напред често е твърдо и съвсем скоро след това омеква... То често се държи особено досадно: когато са купени, те са твърде трудни за ядене и в следващия момент имат неприятни тъмни петна по кората си. И така се оказват бързо в боклука. 

В края на дългата количка за пазаруване самите супермаркети изхвърлят в кошчето тонове плодове, не само авокадо, но и много други видове. Опакованите с пластмаса плодове и зеленчуци издържат по-дълго - но на каква цена?

Сега започва да се появява ново решение: годни за консумация опаковки, направени от чисто органични вещества. Органично покритие без вкус, мирис или цвят. Решението на пластмасовия проблем може да се каже био покритие, което се състои, например, от алгинати. Естественият защитен слой предотвратява изсушаването и проникването на кислород в плодовете. Дихателният процес се забавя, процесът на съзряване е блокиран. Алгинатите идват от клетките на кафявите водорасли, те гарантират, че растенията остават годни за консумация. Могат да удължат живота на авокадото с няколко дни. Покритието с водорасли не е разпознаваемо за потребителя, няма цвят, вкус и миризма. Досега се прилага само за обелени плодове. Може да се отмие с топла вода, въпреки че теоретично би било годно за консумация.


Ягодите образуват собствен естествен слой восък. Понякога възникват проблеми с тези плодове. С течение на времето червените плодове образуват свой собствен восъчен слой, който би бил унищожен от друго покритие.

И въпреки че прилаганият от човека биофилм е одобрен за консумация, някои въпроси, свързани с одобрението, съгласно установените стандарти за храните, все още не са изяснени. Все още няма законова и материална необходимост органичните покрития да станат общоустановени на пазара. 

Прочетете още за:
алгинати опаковки пластмаса

  0 
  0