Инициатива „Три морета

Инициатива „Три морета": Екатерина Захариева запозна форума с приоритетите на страната ни

® pixabay.com

Проектите са свързани с подобряване на инфраструктурата в страната.


Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева представи приоритетите на България за участие в инициативата „Три морета" на форума с посланиците на страните участници, съобщиха от пресцентъра на МВнР.

Министър Захариева, която миналата седмица бе определена за национален координатор по инициативата, припомни, че е взето решение за внасянето на 20 милиона евро в Инвестиционния фонд на инициативата, който ще бъде ключов за реализирането на проектите, с които участват държавите членки.

Тя представи накратко проектите, с които България се включва в инициативата - възстановяването на железопътната линия Русе-Варна, изграждане на тунел под прохода „Петрохан", разширяване на подземното газохранилище в с. Чирен и изграждането на магистрала „Черно море", свързваща Бургас и Варна.

Посланикът на Естония Ингрид Кресел Винчигуера е представила приоритетите на тазгодишното естонско председателство на инициативата с фокус върху цифровата свързаност и ефикасното функциониране на инвестиционния фонд.

Инициативата „Три морета" е политически проект на 12 държави членки на ЕС от Централна и Южна Европа: Австрия, България, Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Словения, Унгария, Хърватия, Чешката република.

Целта на инициативата е да насърчи сътрудничеството между страните по оста Север-Юг, а основният й фокус е развитието на сътрудничеството в търговско-икономическата област, задълбочаване на интеграцията на страните от региона между Балтийско, Адриатическо и Черно море и създаването на по-голяма свързаност между тях в областта на енергетиката, транспорта, комуникациите, информационните технологии, бизнеса.

Прочетете още за:
Екатерина Захариева Три морета форум

  0 
  0