Борисов посрещна Зоран Заев за Срещата на върха по Берлинския процес

Борисов посрещна Зоран Заев за Срещата на върха по Берлинския процес Снимка: Пресцентър, Правителствена информационна служба

Двамата премиери в съвместно домакинство на Срещата на върха от инициативата Берлински процес

Министър-председателят Бойко Борисов посрещна премиера на Република Северна Македония Зоран Заев в София, където предстои да започне важният форум, съобщиха от пресцентъра на кабинета.


Срещата на върха в София е седмата на високо равнище от създаването на формата през 2014 г. досега, но същевременно е първа по рода си, се казва в съобщението. В историята на Берлинския процес за пръв път има съвместно домакинство между държава-член на Европейския съюз и държава от Западните Балкани. 

 

През юли 2019 година премиерът Борисов взе участие в срещата на върха в Познан, където беше обявено поемането на домакинството на Берлинския процес съвместно от България и Република Северна Македония. През предходните две години българският министър-председател също имаше участие в контекста на срещите на върха по инициативата – в Лондон през 2018 г. и в Триест през 2017 г. 

Сериозните ангажименти, които премиерът Борисов пое относно инициативата, са естествено продължение на последователната активна политика на страната ни към Западните Балкани, както и на успешното Българско председателство на Съвета на ЕС през 2018 г., когато България успя да издигне високо в дневния ред на ЕС темата за европейската перспектива на Западните Балкани, припомнят от МС.


Днес във форума на най-високо ниво чрез видеоконферентна връзка ще участват лидерите от Западните Балкани, германският канцлер Ангела Меркел, френският президент Еманюел Макрон, премиерите на Италия Джузепе Конте, на Гърция Кириакос Мицотакис, на Хърватия Андрей Пленкович, на Полша Матеуш Моравецки и на Словения Янез Янша. В срещата на върха ще се включат също председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, върховният представител по външната политика и политиката за сигурност на ЕС Жозеп Борел, европейският комисар по съседство и разширяване Оливер Вархели, генералният секретар на Съвета за регионално сътрудничество (СРС) Майлинда Брегу, както и представители на ЦЕФТА, ОИСР, Европейската инвестиционна банка, Банката за възстановяване и развитие, Световната банка и Регионалния център за младежко сътрудничество (RYCO).


Настоящата среща на върха в София надгражда постигнатото в рамките на предишните шест срещи на този формат (в Берлин, Виена, Париж, Триест, Лондон и Познан) и утвърждава ролята на Берлинския процес като значим фактор за оптимизиране на регионалното сътрудничество, в светлината на европейската перспектива на страните от региона, пише още в съобщението.


В рамките на съвместното домакинство на България и Република Северна Македония през 2020 година като основен приоритет се открои подобряването на свързаността във всички аспекти: транспортна, енергийна, цифрова; свързаност между хората, сближаване на младите хора, включително чрез образование. Свързаността е от ключово значение за региона, тъй като чрез нея той може да стане по-силен и по-конкурентноспособен, особено като се има предвид, че регионът представлява пазар от около 20 млн. души. Нов елемент на настоящото съместно домакинство на Берлинския процес е анонсираният от Европейската комисия "Зелен дневен ред" за Западните Балкани като част от "Зелената сделка за Европа", както и новото направление – регионалното сътрудничество в сферата на здравеопазването.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: