Индия евакуира милиони заради наближаващ супер циклон

Индия евакуира милиони заради наближаващ супер циклон

® pixabay


Индия започна да евакуира милиони хора по източното си крайбрежие заради очакван супер циклон в Бенгалския залив. Очаква се бурята да достигне сушата в сряда и да засегне щатите Западна Бенгалия и Одиша. Вече са разположени над 20 екипа за помощ, а още няколко чакат в готовност.

Бурята наближава, докато десетки хиляди работници мигрират от градовете, в които са работили, към родните им села по време на блокадата на Индия с цел ограничаване на разпространението на коронавирус. Западна Бенгалия и Одиша са сред щатите, които очакват най-голям брой завърнали се. Одиша вече отмени влакове, които трябваше да пристигнат между 18 и 20 май с хиляди мигранти.

Някои областни служители забраниха влизането в техните райони и поискаха от правителството на Индия да настани мигрантите другаде, докато бурята премине. Очаква се евакуацията да продължи до утре сутринта.

Държавните служители се опитват също да намерят убежище и за евакуираните хора. За момента 250 от над 800 съществуващи приюта в Одиша се използват като карантинни центрове. Ето защо двата щата поискаха училищата и другите сгради в районите, които вероятно ще бъдат засегнати от супер циклона, да бъдат превърнати във временни убежища – те се нуждаят от повече от обичайните места за настаняване, за да се спазят нормите за физическа дистанция.

Това ще бъде първата супер циклонична буря в Бенгалския залив след супер циклона от 1999 г., който удари брега на Одиша и уби над 9000 души, според BBC Weather.

Метеорологичният отдел на Индия издаде „жълт сигнал“ за региона, като съветва рибарите да не „рискуват в южната част на Бенгалския залив през следващите 24 часа и в северната му част през периода 18-20 май“.

Отделът заяви, че бурята вероятно ще мине през северозападната част на Бенгалския залив и ще пресече бреговете на Западен Бенгал и Бангладеш по обяд местно време на 20 май, като се очаква да бъде „много тежка циклонична буря“. Освен това беше издадено предупреждение и за бурни морски вълни, които могат да наводнят крайбрежните райони.Прочетете още за:
Индия климат природно бедствие

  0 
  0