Едно от три деца има опасни нива на олово в кръвта си

Едно от три деца има опасни нива на олово в кръвта си

® BELGAIMAGE

Около 800 милиона деца по света са засегнати.

Това стряскащо число изнесе в свой доклад Институтът за оценка на здравните показатели към Университета във Вашингтон, публикуван в четвъртък.   

Unicef ​​и неправителствената организация Pure Earth, въз основа на този безпрецедентен доклад, призоваха за интервенции за спиране на неформалното рециклиране, което не се извършва в съответствие с регламентираните правила за преработката на оловните батерии, един от основните източници за отравяне.

При 5 микрограма олово на децилитър кръв интоксикацията достига критично равнище, се казва още в доклада, който е първият по рода си.

Това съдържание на олово в кръвта се наблюдава при едно от три деца или общо 800 милиона деца по целия свят. Половината от тези деца живеят в Южна Азия. Наличието на олово в кръвта причинява увреждане на мозъка, което е особено тежко при деца под петгодишна възраст. Други възможни последствия, според доклада, са появата на психични и поведенчески разстройства, увреждане на бъбреците и сърдечносъдови заболявания.

Несъвместимото с правилата рециклиране на оловни батерии освобождава оловен прах. Такова рециклиране се практикува главно в развиващите се страни, където броят на автомобилите рязко се увеличава. Излагането на олово идва и от тръби, промишлени дейности, играчки, консерви, козметика и др. Прочетете още за:
деца олово отравяне

  0 
  0