Жертви на масово отравяне се барикадираха в музея Прадо в Мадрид

Жертви на масово отравяне се барикадираха в музея Прадо в Мадрид Снимка: kiratas.com

Те са пострадали от Синдрома на токсичното олио - мускулно-скелетното заболяване, избухнало в Испания през 1981 г., което уби над 600 души и осъди мнозина на тежко съществуване.

Смята се, че синдрома на токсичното олио (TOS) е бил причинен от употребата на рапично олио за промишлени цели, незаконно преработено и продавано като хранителен продукт. За да се предотврати употребата му от хора, в олиото се добавя анилин, което му придава лош вкус и мирис. 

През 1981 г. компанията RAPSA в Сан Себастиан внася евтино промишлено рапично масло, а RAELCA и ITH - Севиля го обработват и дестилират незаконно. Така полученото олио е продавано като зехтин от улични търговци на седмични улични пазари. Общоприетата хипотеза за действието на синдрома е, че токсичните съединения, получени в процеса на пречистването на олиото, са нанесли тежките необратими увреждания, припомня larazon.es. 

Въпросът за наказанието на виновниците и компенсацията на жертвите обаче вече 40 години не е решен, което стана и причина за днешния мирен протест в символичната културна среда на най-големия испански музей. 

Жертвите на TOS казват, че държавата ги е изоставила и искат отговори на въпросите си от премиера Педро Санчес. Ако искането им не бъде удовлетворено, шест часа след началото на протеста барикадиралите се предупреждават, че ще започнат да „пият хапчета” и ще излъчат масовото си самоубийство в социалните мрежи.

Протестът е организиран от асоциацията „Ние все още сме живи“. Участниците казват, че това е единствената им възможност да призоват света за помощ и обвиняват испанските правителства от 1981 г. насам, че вместо да решат проблема, просто чакат той да изчезне, т.е., жертвите на TOS да умрат. 

„Ще им дадем възможност да видят това”, казват пострадалите. Залата в Прадо, в която са се барикадирали пред знакова творба на Веласкес, вече е отцепена.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: