Великобритания изпада в тежка рецесия

Великобритания изпада в тежка рецесия

® m.dw.com

Икономиката й полита към пропастта.

Кризата с коронавируса изцяло измести темата за Брекзит. Британците като че ли се умориха от нея и все по-рядко я повдигат. Това обаче може скоро да се промени. 


В края на месец юни изтича последният срок, до който може да се подаде молба за отлагане на Брекзит. Но ако дотогава премиерът Борис Джонсън не поиска удължаване на срока, то на 31 декември 2020 г. британците ще се окажат вън от общността - със или без споразумение.

 

Независимо от коронакризата, а може би тъкмо заради нея, хаотичното напускане без споразумение изглежда най-вероятният изход за момента.

 

Това е така, защото прекъснатите поради пандемията преговори са зациклили. А атмосферата между преговарящите е отровена. Европейският главен преговарящ Мишел Барние, който по принцип залага на спокойния тон, миналата неделя си позволи за първи път да заплаши Лондон, че може да напусне ЕС без сделка и че британците определено ще понесат по-големи загуби, отколкото ЕС. 


Фактите говорят, че половината от британския износ е предназначен за ЕС, докато износът на ЕС за Острова представлява едва една десета от общия експорт на Общността. Освен това коронакризата изправи британците пред епохална икономическа криза. 


Bank of England оповести, че наближава най-тежката рецесия от 300 години насам, като прогнозира за 2020 г. отрицателен икономически ръст от 14 процента, което е огромна цифра. Например за сравнение: Германия очаква отрицателен ръст от 6,3 на сто.Прочетете още за:
брекзит Великобритания рецесия

  0 
  0