Северна Корея - десет години управление на Ким Чен Ун

Северна Корея - десет години управление на Ким Чен Ун Снимка: vox.com

Потомственият 37-годишен севернокорейски лидер си осигури същата абсолютна власт, на която се радваха баща му Ким Чен Ир и дядо му Ким Ир Сен, основателят на севернокорейскат държава.

На всяка годишнина от смъртта на баща си, след като зае мястото му, Ким Чен Ун отдава почит пред балсамираните тела на двамата си предшественици и свиква национални срещи в тяхна чест. Очакваше се да направи същото и тази година, но държавните медии на Северна Корея не съобщиха за публични дейности на Ким Чен Ун вчера, в деня на годишнината, коментира ВВС. 

Междувременно Радио „Свободна Азия” оповести традиционните правила в периода на всенародното възпоменание. Според неназовани жители на Северна Корея, гражданите са длъжни да изглеждат тържествено и им е забранено да пият или дори да скърбят за смърт в собствените си семейства. Източниците казват, че в предишни години хората, хванати да пият в периода на траур, са били отвеждани и никой повече не ги е видял. Подобни санкции са предприемани и срещу тези, които според полицията не изглеждали достатъчно опечалени.

Въпреки че анализатори не виждат признаци на политическа нестабилност, може би има някакви макар и слаби подобни тенденции, след като държавните вестници публикуваха през седмицата статии, призоваващи за по-голямо единство зад настоящия лидер. Най-големият севернокорейски вестник Rodong Sinmun пише: „трябва да положим всички усилия, за да укрепим нашето единомислие... като застанем обединени зад уважавания другар Ким Чен Ун“.

Всенародното възпоменание също изглеждаше ограничено в сравнение с предишни години – просто граждани „спонтанно” поднесоха цветя и изразиха почитта си пред гигантските бронзови статуи на Ким Чен Ир и Ким Ир Сен на хълма Мансу в Пхенян.

Снимка - asia.nikkei.com

Настоящата десетгодишнина е най-трудният момент от управлението на Ким Чен Ун досега, заради борбата с пандемията, постоянните санкции на ООН и лошото управление на икономиката.

Миналата година търговията на Северна Корея с най-големия ѝ търговски партньор и източник на средства и стоки Китай, се сви с около 80% и падна отново с около две трети от обема си през първите девет месеца на тази година. Севернокорейската икономика претърпя най-голямото си свиване от 1997 г., производството на зърно също стигна до най-ниското си ниво от началото на управлението на Ким Чен Ун. 

Той отказва да се върне към преговорите с Вашингтон и Сеул, въпреки няколкото опита на бившия американски президент Доналд Тръмп. Същевременно Ким Чен Ун нпоследък все по-често призовава за изграждане на по-силна самостоятелна икономика и спазване на строгите санитарни ограничения, включително и двегодишното затваряне на границите, макар че това не впечатлява особено обикновените севернокорейци, които и без друго не пътуват в чужбина. 

Практически обаче тоталитарното управление не намира пътища към силна местна икономика. Единственото, което Ким Чен Ун развива, е въоръжаването и увеличаването на ядрения арсенал на страната. Той казва, че това е „мощен ценен меч“, който гарантира мир пред външните военни заплахи, но практически отново по традиция го използва, за да извива ръцете на световната общност, търсейки помощи за катастрофалната икономика.

Така че равносметката от управлението на Ким Чен Ун в края на краящата не е нито по-силна икономика, нито по-добър живот на населението, нито някакво разхлабване в ограниченията на правата на севернокорейците. Те все така са подложени на глад, репресии и брутални правила, пише theconversation.com.

И именно ненастъпващата стабилност може да постави под въпрос управлението на Северна Корея, ако Ким Чен Ун - третият от управляващата севернокорейска династия не успее да намери път за подобряване на обществения жизнен стандарт. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: