Новогодишната нощ на 2022 г. е най-топлата в Европа за последните 100 години

Новогодишната нощ на 2022 г. е най-топлата в Европа за последните 100 години

Експертите смятат, че причината е антициклонът, който идва от субтропиците на Атрантическия океан.

Температурите в Алпите са отбелязали 10°С  над средните за сезона, което разширява периода за най-топла новогодишна нощ при надморска височина 1500 м до 200 години назад. Според сайта ilmeteo.it, температурната аномалия обхваща дори някои алпийски райони в западните Алпи на 4000 м. височина.

Топлата вълна засяга и останалата част от Европа, дори Обединеното кралство, където на някои места температурите са надхвърлили 15°С,  осуетявайки традиционните забавления на много британци – да излязат в полунощ да се пързалят по снега или леда. Британската преса съобщи, че пързалката в Somerset House в Лондон е затворена, а много клубове са се възползвали от топлото време и са подредили маси на открито, за радост на клиентите си. 

Като цяло, и в Западна, и в Средна, и в Източна Европа температурите са по-скоро пролетни. Метеоролозите прогнозират, че това време ще се задържи на Стария континент и през първите 10 дни на новата година, с лек спад в края на следващата седмица, който обаче бързо ще се изкачи отново нагоре. Така че, ако ковид-ограниченията позволят, май се очертава подходящ сезон за пътуване - може би не към ски-курортите, а по-скоро към морските дестинации.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: