Първите послания към 2022 – хората имат нужда от радост

Първите послания към 2022 – хората имат нужда от радост Снимка: hindian.net

Нова Зеландия и Австралия го показаха най-напред.

В Окланд, Нова Зеландия, отпразнуваха настъпването на 2022 година вчера към 11 ч. средно европейско време, с грандиозно светлинно шоу. Хората се събраха, за да се сбогуват официално с 2021 г. и да подхранят надеждата, че занапред ще могат да се срещат и веселят свободно, без страх от вируси и епидемии.

Около час по-късно и в Австралия гръмнаха шампанското в чест на 2022. „Хората имат нужда от радост след двете тежки години, които прекарахме” - с тези думи кметът на Сидни, откри традиционния светлинен спектакъл в най-големия австралийски град.

Australia welcomes 2022 | ABS-CBN News
Снимка - news.abs-cbn.com

Страната се бори със спираловидния пристъп на поредната ковид-вълна. Обикновено новогодишните фойерверки привличат хиляди авсралийци и туристи от цял свят, но и тази година зрителите „на живо” бяха по-малко, коментира 7news.com.au. Мнозина предпочетоха безопасния комфорт на домовете си и се насладиха на спектакъла пред телевизионния екран. 

Нямаше го и традиционният къмпинг-лагер на пристанището – вместо това рискувалите зрители трябваше да се снабдят с билети. Ваксинационните сертификати бяха силно препоръчителни, но не и задължтелни – такива бяха маските и QR проверките на тестовете, доказващи ковид-статуса на посетителите.

Прочутото светлинно шоу започна в 21:00 местно време и след един час пристанището на Сидни се превърна в „море от синьо“ – в чест на всички, работещи на първа линия в борбата срещу Covid-19. В синхрон с впечатляващ саундтрак, в небето се изписа светлинна феерия, излъчвана от пристанището, операта и многобройни корабчета. Тържеството на светлината и човешката фантазия бе постигнато с помощта на 80 000 пиротехнически изделия, включително нови форми и фойерверки, променящи цвета си.

Бляскявият спектакъл припомни по-добрите времена за света и внуши проблясък на надежда, че те ще се върнат.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: