Антониу Гутериш предлага „Нов глобален договор“ срещу неравенството

Антониу Гутериш предлага „Нов глобален договор“ срещу неравенството

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш инициира мащабна инициатива за борба с неравенството.
Този проблем, според него, стана особено остър на фона на кризата, причинена от пандемията от коронавируса, както и от масовите протести срещу расизма, обхванали целия свят.

В лекция по повод годишнината от рождението на бившия президент на Южна Африка Нелсън Мандела, той говори за необходимостта от „Нов глобален договор" и за реформата на международните институции.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш: „COVID-19, като рентген, разкри фрактури в крехкия скелет на обществото, което сме изградили. Грешките и лъжите са повсеместни.

Не е вярно, че свободната пазарна икономика е в състояние да осигури равен достъп до здравни услуги за всички. Залъгваме се, като казваме, че неплатената грижа не е работа или че живеем в пострасистки свят. Твърденията, че всички сме в една и съща лодка, са неверни.

Да, плаваме в едно и също море: някои - на великолепни яхти, а други - на останките от кораби.
"

Според генералния секретар на ООН състоянието на 26-те най-богати жители на Земята днес е равно на доходите на половината от населението на света. Повече от 70% от хората живеят в условия на все по-голямо неравенство. Нещо повече, това пряко зависи от фактори като техния пол или произход.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: