Станаха известни победителите в "Зелената олимпиада"

Станаха известни победителите в "Зелената олимпиада" Снимка: ekotoi.bg

Идеи за опазване на Черноморието дадоха гимназисти в "Зелената олимпиада"

Победителите в "Зелената олимпиада" вече са известни. След едногодишно прекъсване инициативата беше възобновена, като тазгодишното издание се проведе онлайн, без събития на живо заради противоепидемичните мерки.

В сайта www.zelenaolimpiada.com всеки ученик от 1-ви до 12-и клас имаше възможност да провери своите знания за природата чрез специално подготвени тестове от 10 въпроса. Последният от тях е отворен и участниците трябваше да напишат кратко есе по темата.

Сред най-малките победител е третокласничката Сияна Златкова от 81-во СУ "Виктор Юго", гр. София. В среден курс наградата получава седмокласничката Савина Иванова от Второ основно училище "Христо Смирненски", гр. Сандански. Сред гимназистите е отличен Иван Лазаров, 10-и клас, Средно училище "Св. Климент Охридски“, гр. Пещера. Всеки от тях ще получи награда таблет и грамота от министъра на околната среда и водите за отлично представяне.

Най-голям интерес предизвика въпросът към най-големите участници: "Как да опазим природата по българското Черноморие?". На него младите природозащитници от гимназиалния курс отговориха със завидни познания за проблемите, както и с идеи - за контрол върху застрояването, за по-строги наказания при промишлено замърсяване, за сериозни санкции към небрежни туристи, а също и за денонощна охрана по плажовете през активния туристически сезон.

Учениците от прогимназиален етап писаха по темата "Как е правилно да се събират отпадъците?", а най-малките отговаряха на въпроса "Защо е важно да се засаждат дръвчета?".

"Зелената олимпиада" стимулира интереса на учениците към  опазването на природата и допринася за екологичното възпитание.  Инициативата се подкрепя от МОСВ от 2012 г.

Имената на победителите и техните есета са публикувани на сайта на "Зелената олимпиада".

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: