Научно доказано: фракингът може да предизвиква земетресения

Научно доказано: фракингът може да предизвиква земетресения Снимка: dailysignal.com

Ново изследване на екип учени от Геоложката служба на Канада установи, че оспорваният метод може да предизвика нов тип земетресения в резултат на бавното разкъсване на земните пластове вблизост до активни газови или нефтени кладенци.

Фракингът, който се прилага най-често при сондажи за добив на шистов газ, е изцяло забранен във Фрация, Люксембург, Нидерландия и Чехия, и частично в Германия и САЩ. Анализирайки въздействието му, канадските учени са проследили и документирали как добивът на нефт и газ чрез фракинг може да предизвика малки, бавно движещи се, но по-продължителни земетресения, съобщава sciencealert.com.

Няблюденията сочат, че около 10 процента от приблизително 350 земетресения, регистрирани за 5 месеца на няколко километра от активен газов кладенец в Британска Колумбия, Канада, са се разпространили по-бавно и са продължили с няколко секунди по-дълго от естествените земетресения с аналогичен магнитуд.

При хидравличното разбиване, известно като фракинг, в пробит кладенец се инжектират течности под налягане, за да се създавадат пукнатини в подземните скали. Процесът се придружава от едва забележими земетресения, но инжектираната под налягане вода може да стресира съществуващите геоложки разломни линии, смятат учените.

Използвайки мрежа от сеизмични станции около такъв инжекционен кладенец, те са установили един предвижан, но трудно откриваем процес, който досега не е бил документиран вблизост до места, обект на фракинг. Засечени са сигнали, определени като „бавно приплъзване“, при които се освобождава сеизмична енергия

В случая, предизвиканите вследствие на това земетресения са с магнитуд до 2,0, но учените са установили, че понякога сеизмичните вълни са се разпространили на няколко километра от съответния газов или нефтен кладенец.

Проучването следва нарастващите опасения, че фракингът "генерира все по-големи и по-големи земетресения с максимален магнитуд", пишат учените и изразяват становището, че макар и да са редки, тези предизвикани от човека земетресения имат потенциала да причинят сериозни щети. Най-голямото регистрирано досега земетресение вследствие фракинг, се случи в Китай през 2018 г., отбелязвайки магнитуд от 5.7.

Новото изследване е предизвикано и от драматичното увеличаване на сеизмичната активност в средния запад на Съединените щати през последните няколко десетилетия, заедно с наблюденията на трусове, които се задържат месеци или дори години след извличането на природни ресурси чрез фракинг. Друго проучване още през 2013 г. допусна, че методът може да предизвика земетресения на хиляди километри, с епицентър под други континенти.

Последните документирани научни данни поставят остро въпроса изобщо за целесъобразността при добива на нефт и природен газ в условията на климатичните промени, предизвикани в голяма степен именно на използването на изкопаеми горива. Учените съветват страните, които все още прилагат фракинг, „да помислят два пъти” и призовават за глобална забрана на метода, рушащ природата.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: