Идва ли краят на човешкото изкуство


От сюита до Nirvana: послушайте музика, създадена от невронни мрежи

Изкуствен интелект за създаване на музика вече не е плашеща новост, а удобен и широко разпространен инструмент.

Ентусиасти от цял ​​свят активно използват технологиите и издигат творчеството на ново ниво.

Имам чувството, че сме на прага на края на изкуството, човешкото изкуство. Веднага щом се появи колективен изкуствен интелект, той ще ни надмине по способността да създаваме произведения на изкуството“, заяви канадската певица Grimes през 2020 г. Някои музиканти обаче не са съгласни с нея и вярват, че II няма да замени хората, а ще доведе до златна ера на творчеството.

Софтуерът за създаване на музика с помощта на невронни мрежи постигна големи успехи през последните няколко години. Изкуственият интелект се е научил да композира песни в различни жанрове въз основа на фрагмент от дадена мелодия или самостоятелно от нулата и дори да дописва незавършени произведения на мъртви композитори. Ето само няколко от мелодиите, генерирани от невронни мрежи.

Първата сюита, написана от ИИ.

Хората използват компютърни технологии за създаване на музикални композиции от много години. Първата подобна творба се появи през 1957 г. Тогава служителите на Американския университет в Илинойс дадоха на програмата определени правила за изграждане на композиции и я научиха на основите на музикалната теория. Машината генерира математическа последователност въз основа на тези данни. След това тя е трансформирана в музикална партитура. Резултатът е происведение за струнни инструменти, наречено от създателите на "Сюитата на Илиак".

"Хакване на Божествения код"

През 2020 г. канадската певица Grimes създаде безкрайна приспивна песен за сина си с помощта на изкуствен интелект. Изпълнителката дава на невронната мрежа музикална основа и ИИ в приложението Endel започва непрекъснато да го променя. 
Музиката винаги е различна: приспособява се към времето на деня, времето и дори пулса на слушателя.

Има нещо магическо в това. Може да звучи странно, но сякаш "хакваме Божествения код “, каза Grimes.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: