От 12 000 кандидатури NASA подбра 10 стажант-астронавти

От 12 000 кандидатури  NASA подбра 10 стажант-астронавти Снимка: theverge.com

Класът 2021 ще се яви през януари в Космическия център „Джонсън” в Хюстън, Тексас, където бъдещите астронавти ще преминат две години обучение.

На срещата с новобранците администраторът на NASA Бил Нелсън приветства новата десятка астронавти и каза: Връщаме се на Луната и продължаваме към Марс“.

Десетте кандидат-астронавти са на възраст от 32 до 45 години. Те ще се учат как да управляват и поддържат Международната космическа станция (МКС), ще се подготвят за космически разходки, ще изградят умения в роботиката и в безопасно пилотиране. Освен щеучат руски език, за да комуникират с руските си колеги на МКС, пише sciencealert.com.

За първи път в изискванията към кандидатите е добавен образователен ценз - магистърска степен в областта на STEM (наука, технологии, инженерство, математика) и медицината. Предварителният тест за допускане до изпити се проведе онлайн. След като завършат, членовете на Клас 2021 могат да получат назначения за мисии на борда на МКС или по-далеч в космоса. Ето визитките на новите бъдещи астронавти.

Джесика Витнър е на 38 г., лейтенант от ВМС на САЩ, пилот-изпитател и авиокосмически инженер. Никъл Айърс има повече от 200 бойни летателни часа и е една от малкото жени, които в момента управляват F-22. Завършила е Военновъздушната академия на САЩ и приложна математика. 

Кристина Бърч, 35-годишна, има степени по математика, биохимия и молекулярна биофизика, доктор по биологично инженерство. Тя е бивш състезател в националния отбор на САЩ по колоездене. Четвъртата дама в новия екип астронавти е Дениз Бърнам, лейтенант от ВМС на САЩ и вече е била стажант в NASA след дипломирнето си като магистър по машинно инженерство.

Анил Менон, 45-годишен, е пенсиониран подполковник от ВМС на САЩ, лекар-хирург, с потекло от Индия и Украйна. Участвал е в спасителните мисии при земетресението в Хаити през 2010 г. и земетресението през 2015 г. в Непал и е първият хирург в екипажа на мисията Demo-2 на SpaceX. 

Кристофър Уилямс, 38 годишен, е асистент по медицинска физика в Харвардския университет. Има докторантура по астрофизика и работи като доброволец в спешна помощ и като пожарникар. Андре Дъглас е магистър по машинно инженерство, военноморска архитектура и морско инженерство. Работил е в областта на морската роботика и защитата на планетата.

Люк Дилейни, 42-годишен е пенсиониран лейтенант от ВМС на САЩ, магистър по машинно и авиокосмическо инженерство. Маркос Бериос, 39 годишен е майор от ВМС на САЩ, пуерториканец, е магистър по машинно инженерство с докторат по аеронавтика и астронавтика от Станфорд. Джак Хатауей, също 39 годишен, е офицер от ВМС на САЩ. Той е физик и историк, с магистърска степен по летателна динамика. 

Последният випуск астронавти на NASA се дипломира  през 2017 г. Двама от членовете му, Раджа Чари и Кайла Барън, в момента служат на борда на МКС.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: