Как да се събудим бодри, ако навън е тъмно и студено

Как да се събудим бодри, ако навън е тъмно и студено Снимка: az-jenata.bg

От това, в какво настроение и състояние на ума се събуждаме, ще зависи хода и ефективността на всичките ни следващи събития

Събуждането може да се сравни с началото на пътешествие, а всеко пътуване започва със събиране на необходимите вещи. Важното е да не забравим нищо и да се настроим на правилния положителен начин.

По същия начин следва да се отнасяме към своето утро, дори ако става дума за тъмно и студено време на годината, казва психологът Дмитрий Синарев пред агенция "Прайм".

Според него, не бива да се скача от леглото рязко, защото човешката психика не обича резките преходи, и "революционните пътища". Това важи както за нервната система, така и за костно-мускулния апарат.

"Събуждайки се, дайте си минутка просто да полежите със затворени очи, пожелайте си добро утро, направете няколко дълбоки вдишвания, за да вентилирате дробовете си, размърдайте пръстите на ръцете и краката си, протегнете се от душа, както в детството си", съветва специалистът.

След това трябва да преминем към състоянието на духа. "Дори ако сте заспали вечерта с тежки мисли - това не е повод за потиснато сутрешно състояние и настроение. В края на краищата, всяка задача е по-просто и по-леко да бъде решена с положителна  настройка", смята Синарев. 

Психологът препоръчва да си спомним нещо, което ни довежда до състояние на спокойно умиротворение, изпълва ни с усещане за вътрешна сила и увереност. "За някой това може да бъде визуализиране на образа на любим човек или природен пейзаж, а за някой - една от любимите музикални композиции".

"Работещите ресурси могат да бъдат строго индивидуални, но всеки има такива", казва събеседникът на агенцията. А понякога е полезно да си припомним думите на слугата на граф Сен-Симон, с които той буди сутрин господаря си: "Ставайте, графе! Очакат Ви велики дела!"

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: