Омикрон не се страхува от забрани, ефективността на ваксините също е под въпрос

Омикрон не се страхува от забрани, ефективността на ваксините също е под въпрос Снимка: стопкадър Еuronews

Границите за омикрон не са пречка - новият вариант на коронавируса е открит в най-малко 20 държави и вероятно броят им ще расте, съобщи Euronews

По-рано стана известно, че омикрон e започнал да се разпространява по света повече от седмица преди да бъде открит от учени в Южна Африка.

Оттогава все повече страни въведоха забрани за пътуване до Южна Африка - една от последните е Испания, която спря полетите от 2 до 15 декември.

Въпреки това СЗО счита, че пълната забрана за международни пътувания няма да спре разпространението на коронавируса.

   Нуждаем се от добре познати мерки и такива, които работят. Носенето на маска, когато е възможно, особено когато не сте сами в затворено пространство, редовно проветряване на зоната, ако е възможно, поддържане на нормална хигиена на ръцете и тялото и особено на устната хигиена при тези условия

Кристиан Линдмайер, представител на СЗО

Много страни поставят особен акцент върху увеличаването на обхвата на програмите за ваксинация, така че възможно най-много хора да бъдат ваксинирани.

Например, Обединеното кралство стартира това, което премиерът Борис Джонсън нарече „инжекционна армия“, като определи краен срок за реваксинация за всички възрастни до края на януари.

Други страни, като Австрия, която удължава общонационалното блокиране до 11 декември, задължават населението си да се ваксинира под заплахата от огромна глоба.

В Гърция подобни мерки засега важат само за хора над 60 години. Тези, които не са направили третата инжекция, от 16 януари ще плащат по 100 евро всеки месец в държавната хазна.

Но има опасения, че новият щам може да издържи на съществуващите ваксини.

Ден преди това Стефан Бансел, главният изпълнителен директор на Moderna, също се усъмни в тяхната ефективност срещу омикрон. Ще трябват няколко месеца, за да се създадат нови ваксини, каза той.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: