В състояние да промени целия ход на пандемията

В състояние да промени целия ход на пандемията Снимка: https://pixabay.com/

СЗО предупреждава за наличието на глобален риск от омикрон

Новият щам на коронавируса "омикрон" може да окаже сериозно влияние върху развитието на пандемията COVID-19 и може да промени целия й ход, следва от доклада на Световната здравна организация

Експертите на СЗО посочват, че „общият риск, свързан с новия вариант на коронавируса, се оценява като много висок“, съобщава RBC.

Както поясняват в СЗО, опасенията са свързани с факта, че щамът омикрон има „безпрецедентен“ брой мутации в шиповия протеин (този протеин образува шипове на повърхността на коронавируса, с които се прикрепя към рецепторите на здрави клетки) и някои от тях „предизвикват безпокойство относно потенциалното въздействие върху развитието на пандемията“.

Този нов тип коронавирус според предварителните данни може да бъде по-заразен от своите предшественици.

Въпреки това, посочиха от организацията, проучването на омикрон продължава: експертите изучават степента, в която той се предава по-лесно между хората, дали може да бъде опасен за тези, които вече са имали други щамове на коронавирус. Освен това има нужда да се проучи допълнително дали съществуващите ваксини ще бъдат ефективни срещу новия щам.

Припомняме, че новият щам на коронавирус B.1.1.529, който съдържа 32 мутации в S-протеина, беше идентифициран за първи път в Южна Африка и Ботсвана в началото на ноември. 


Заразени са открити в Хонконг, Белгия, Израел. През последните дни редица държави спряха полетите до държави от Южна Африка. Сред тях са САЩ, Канада, Великобритания, Франция, Аржентина, Чехия. На спешна среща на 26 ноември Световната здравна организация призна B.1.1.529 като „обезпокоителен“ и го нарече „омикрон“ на 15-та буква от гръцката азбука. Omicron има голям брой мутации, също така се разпространява по-бързо от делта. Това може да се превърне в сериозен проблем, убедени са лекари.

По-рано Световната здравна организация предупреди, че вероятността от глобално разпространение на щама омикрон е изключително висока и този тип коронавирус може да доведе до огнища на заболяване със сериозни последствия.

СЗО призова за ускоряване на темпа на ваксиниране на населението на страните във връзка с появата на новия щам на коронавируса "омикрон".

Организацията също така смята, че са възможни случаи на заразяване с щама омикрон за ваксинираните, макар и в малка предвидима част.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: