Първото 3D принтирано око ще получи лондончанин

Първото 3D принтирано око ще получи лондончанин Снимка: aop.org.uk

Стив Верз от Хакни, източен Лондон ще получи окото в очната болница Мърфийлдс в Лондон, която е част от Британската национална здравна служба от 1948 г.

Лекарите се надяват новият тип очна протеза да изглежда много по-реалистично от досегашните акрилни изкуствени очи. Освен поразителна правдоподобност, триизмерното принтиране като начин на изработка позволява изключителна точност на формата по предварително зададени индивидуални данни на пациента, така че времето за поставянето ѝ и адаптирането на организма към нея се намалява от шест седмици на три.

„Имам нужда от протеза от 20-годишна възраст и винаги съм се чувствал неуверен заради това. Когато излизам от дома си, често се връщам, за да се погледна още веднаж в огледалото, макар да зная, че това, което ще видя, няма да ми хареса”, казва Стив Верзе, който сега е на 40.

„Това ново око изглежда фантастично и основавайки се на технологията за 3D дигитален печат, ще става все по-добро и по-добро“, смята проф. Мандип Саго, консултант офталмолог в Очната болница. 

При традиционното протезиране пациентът трябва да премине двучасова подготовка за оформяне на очната му кухина, преди протезата да бъде монтирана. Триизмерно отпечатаната протеза трябва да намали целия процес на три, дори на две седмици, като първоначалната подготовка на пациента ще се сведе само до половин час, казват от болницата. 

И проф. Саго, и болничният персонал са развълнувани от потенциала на напълно дигитално произведеното око.

„Надяваме се предстоящото клинично изпитание да ни предостави солидни доказателства за стойността на тази нова технология и преимуществата, които може да донесе на пациентите. Разчитаме на това нововъведение, за да намалим списъците с чащакащи”.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: