В съвместни проекти между България и Сърбия ще бъдат инвестирани 38,1 млн. евро

В съвместни проекти между България и Сърбия ще бъдат инвестирани 38,1 млн. евро Снимка: МРРБ

Предвиждасе финансов ресурс в подкрепа на малкия и среден бизнес за модернизация на технологичния процес, оптимизация на производството, дигитализация, обучения на служителите и намирането на нови пазари

38,1 млн. евро ще бъдат инвестирани в съвместни проекти между България и Сърбия по новата Програма за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ ИПП България - Сърбия 2021-2027.

Това съобщи заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството и ръководител на Управляващия орган на Програмата Нина Стоименова по време на деветото заседание на Съвместния комитет за наблюдение на Програмата за трансгранично сътрудничество България - Сърбия 2014-2020.

В периода 2021-2027 г. по новата програма се предвижда финансов ресурс в подкрепа на малкия и среден бизнес за модернизация на технологичния процес, оптимизация на производството, дигитализация, обучения на служителите и намирането на нови пазари. Зачителни средства ще бъдат осигурени и за изпълнението на мерки за справяне с природни бедствия в трансграничния регион, включващи както изработването на план за действие в случаите на трансгранично бедствие, така и обучения и тренировки на отговорните служби, доброволци и населението в България и Сърбия.

До края на месец декември тази година Министерството на регионалното развитие и благоустройството планира кампания за популяризиране на интегрираната териториална стратегия по Програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ ИПП България – Сърбия 2021-2027 и за набиране на проектни идеи за формиране на списъците с операции към стратегията.

Отчетено бе, че са постигнати високи резултати по текущата програма – финансирани са 105 проекта на стойност повече от 37,4 млн. евро, от които успешно приключили са 79. Към момента разплатените средства към бенефициенти възлизат на над 23,7 млн. евро или 70 %. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: