Локдаун за неваксинираните от COVID-19 започна в Чехия и Словакия

Локдаун за неваксинираните от COVID-19 започна в Чехия и Словакия Снимка: https://pixabay.com/

Изпълняващият длъжността министър-председател на Чешката република Андрей Бабиш каза, че от 22 ноември в страната е въведен локдаун за всички граждани, с изключение на тези, които са ваксинирани или са преболедували COVID-19, съобщава iDNES.cz

Оттук нататък само хора, които са ваксинирани и преболедували COVID-19, ще могат да използват повечето услуги, да участват в публични събития и много други“, каза той.

Според него блокирането за неваксинирани и не-COVID-19 граждани ще продължи до края на февруари 2022 г. „Няма да спрем вируса, но можем да се защитим. Трябва да се научим да живеем с него“, добави Бабиш.

Само тези, които имат сертификат за завършена ваксинация, или тези, които са преболедували в последните шест месеца, ще могат да използват редица услуги, да посещават ресторант или публични събития в Чешката република.

Освен в Чехия, от 22 ноември локдаун въвеждат и словашките власти, пише spravy.pravda.sk. Неваксинираните хора вече няма да могат да посещават обществени места с изключение на основни магазини, включително хранителни магазини и аптеки.

По-рано министър-председателят Едуард Хегер заяви, че властите са предприели подобни мерки заради рязкото увеличение на броя на случаите и хоспитализациите. Ограничителните мерки в страната ще продължат три седмици, каза той.

На 15 ноември Австрия въведе локдаун за граждани, които не са ваксинирани срещу коронавирус. Канцлерът на републиката Александър Шаленберг каза, че нивото на ваксинация в страната е "срамно ниско", така че новите мерки целят да го повишат.

Локдаунът в Австрия ще продължи десет дни. На неваксинираните им е забранено да напускат домовете си без основателна причина. Те могат да отидат на работа, училище, до магазин за хранителни стоки или на лекар.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: