Бомбената атака в Ливърпул е замислена като терористичен акт

Бомбената атака в Ливърпул е замислена като терористичен акт Снимка: metro.co.uk

Това е заключението, след като разследването установи, че избухналото взривно устройство е било пълно със сачмени лагери – начин да се причият значителни наранявания или смърт, заявиха от Северозападното полицейско звено за борба с тероризма.

Установи се още, че извършителят Емад Ал Суалмийн месеци наред е купувал съставки за взривното устройство, използвайки серия от фалшиви имена. Бомбата е направена със „самоделен експлозив, а сачмените лагери, прикрепени към нея, биха действали като шрапнели“, поясняват от полицията.

„Ако беше взривена при различни обстоятелства, смятаме, че би причинила значителни наранявания или смърт“, заяви висш полицейски офицер.

Как или защо е избухнало устройството, все още се уточнява, но "не отхвърляме възможността да е станало неволно – от движението на превозното средство или при спирането му”, се казва в изявление на Отдела за борба с тероризма.

Полицията хвърля много усилия, за да разкрие подхода с купуването на съставките за бомбата. Сложният и дълъг процес на снабдяването с изходните вещества за взривния материал не изключват причасността на други хора. В тази връзка полицията е разпитала брата на Ал Суелмийн, опитвайки се да вникне в душевното състояние на атентатора. С полицията са се свързали и много членове на местната общност, които са го познавали, съобщи ВВС.

Предстои още много научна работа, за да се установи как е конструирано взривното устройство. Смята се, че Ал Суелмийн, който загина при взрива, е пристигнал в Обединеното кралство от Близкия изток през 2014 г. и е подал молба за убежище, която през 2015 е била отхвърлена, но той е останал в страната нелегално. Негови познати твърдят, че се е отказал от исляма и е приел християнството в англиканската катедрала в Ливърпул през 2017 г., като опит – или демонстрация – че желае да се интегрира.

За сега полицията не открива връзка между този инцидент и ужасните събития през май 2017, при атаката в „Манчестер Арена”, когато след концерт на поп-звездата Ариана Гранде в резултат на бомбен атентат загинаха 22 души – предимно тийнейджъри, включително осемгодишно дете, а десетки бяха ранени.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: