Шофьор на такси изглежда е спасил Ливърпул от вероятен терористичен акт

Шофьор на такси изглежда е спасил Ливърпул от вероятен терористичен акт Снимка: spectator.com.au

Взривът избухна в 10:59 в неделя, миг преди двуминутното мълчание за "Деня на маковете" - ежегодното възпоминание в памет на британските войни, паднали във войните.

Шофьорът на такси от Ливърпул Дейвид Пери преценил, че пътникът му е подозрителен и вместо да изпълни поръчката и да го закара до местната катедрала, където се провеждала възпоменателната служба, спрял на паркинг пред Женската болница в града, под претекста, че започват двете минути мълчание в паметния ден. След това бързо изскочил от колата, заключвайки пътника в нея. 

Почти в същия момент в таксито е избухнало взривно устройство и колата пламнала. Шьофорът е ранен, но без опасност за живота. Взривът е убил пътнника, който до момента не е идентифициран, съобщава ВВС.

Предвид сравнитело леките поражения, от следствието разследват възможността да се е взривил само детонаторът на самоделното взривно устройство. Съобщава се също, че Северозападният полицейски отдел за борба с тероризма е арестувал трима мъже на 29, 26 и 21 години.

Полицията е проверила и няколко жилища. Едно от тях, изоставена на вид двуетажна къща,  е под полицейска блокада, тъй като по данни от полицията има връзка с експлозията. На мястото е пристигнал и полицейски екип с преговарящи. Пожарната е в готовност, а много от околните жители са евакуирани. От друго близко жилище са изведени под конвой двама души.

Колегите на храбрия шофьор смятат, че е герой и с бързата си реакция е предотвратил много по-голямо нещастие. В катедралата на Ливърпул за възпоменателната служба са били събрани над 2000 души, а тези, които не са успели да влязат, са гледали службата на екрани около църквата. 

„Той едва не плати най-голямата цена, но действа без да се замисли за себе си, за да предпази хората на Ливърпул”, казват колегите на съобразителния и храбър шофьор. Още в неделя вечер те разкриха платформа за набиране на средства за Дейв Пери, който освен че пострада в инцидента, загуби и колата си.

В акушеро-гинекологичната болница, на чийто паркинг е станала експлозията, всеки ден има около 30 раждания. Медицинското заведение, в което работят около 1350 медици и служители, е отцепено. Част от пациентките също са евакуирани. 

Разследваннето продължава. Макар че инцидентът все още не е обявен за терористичен акт, специализираните британски служби смятат, че случилото се има всички белези на такъв, най-вече заради избрания момент и вида оръжие.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: