Граничната криза между Полша и Беларус раздвижи политиците

Граничната криза между Полша и Беларус раздвижи политиците Снимка: aljazeera.com

Около 3500 мигранти, включително жени и деца, са блокирани на границата между двете държави, опитвайки се да преминат в Полша.

Те са пристигнали в Беларус от Афганистан, Сирия, Ирак и други близки страни със законно издадени беларуски визи. Има данни, че мигрантите са превозени организирано до границата с Полша, която не ги приема, а Беларус не ги пуска обратно. Ситуацията бързо се превърна в огнище на напрежение на външната граница на ЕС и постави хиляди хора в капан на малка ивица земя с намаляващи ресурси, в условията на настъпващата зима, съобщава dailyfinland.fi. 

Иракското правителство обяви, че в четвъртък организира полет за репатриране на свои граждани, които желаят да се върнат. Ирак отмени редовните полети до Беларус преди няколко месеца и спря работата на беларуския консул в Багдад и северноиракския кюрдски град Ербил, за да прекрати издаването на визи за Беларус.

Полските власти поставиха по границата ограда от бодлива тел с височина около 2,5 метра. По техни наблюдения, мигрантите от беларуска страна, чийто брой непрекъснато нараства, са започнали разполагането на палатков лагер. При опит да преминат границата нелегално, група от няколкостотин мигранти са замеряли полските гранични сили с камъни.

ЕС обвинява беларуския режим, че примамва с лъжи хората да пресичат полската граница, в опит за натиск върху ЕС, който не признава преизбирането на Лукашенко за президент и наложи на Беларус широкообхватни санкции. 

Граничната криза раздвижи европейските политици. Германският канцлер Ангела Меркел проведе в понеделник 50-минутен телефонен разговор с Александър Лукашенко. Според беларуската държавна телевизия, фокусът е бил деескалация на положението и хуманитарна подкрепа за мигрантите, предаде DPA.

Междувременно френският президент Еманюел Макрон е разговарял дълго по телефона с Владимир Путин, който е основният политически поддръжник на Лукашенко. Източници от Елисейския дворец съобщават, че двамата са обсъдили ролята на Русия за смекчаване на конфликта и тежкото положение на мигрантите. Според Кремъл, Путин е посъветвал европейските държавници да преговарят директно с Лукашенко, т.е., измил си е ръцете. 

Чешката република в понеделник предложи да изпрати помощ, като заявяви, че съседна Полша е станала жертва на атака от Лукашенко.

Външните министри на ЕС са се договорили да вдигнат временно санкциите за авиокомпании, предлагащи полети за мигрантите. ЕС е добавил и нови критерии към ограничителните мерки срещу Беларус, които ще позволят наказания срещу онези, които "улесняват незаконното преминаване на външните граници на ЕС".

Варшава заяви в понеделник, че ще започне издигането на постоянна стена по границата с Беларус, висока 5,5 метра и оборудвана с детектори за движение и камери. Строителството на първите четири участъка ще се извършва денонощно.

Позовавайки се на сирийски бежанец, който за трети път се опитва да премине границата, CNN съобщи за силови действия срещу мигрантите. Според хуманитарни организации, вместо да приеме молбите им за закрила, Полша ги принуждава да се върнат в Беларус, като по този начин нарушава международното право на убежище. 

Полша заяви, че действията ѝ са законни. Говорителят на полските разузнавателни служби Станислав Зарин коментира в Tweeter: "Мигрантите, които идват от Беларус, не са "между” Полша и Беларус - те са в Беларус. Режимът на Лукашенко носи пълна отговорност за тези хора. Те не са бежанци - те са мигранти, които са платили много, за да влязат нелегално в ЕС. Цялата криза е съзнателно предизвикана от беларуската държава, така че ние не решаваме миграционна криза, а политическа операция срещу Полша".

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: