Беларус-Полша: Oт двете страни на границата се съсредоточават все повече войски

Беларус-Полша: Oт двете страни на границата се съсредоточават все повече войски Снимка: стопакадър Euronews

Двете страни насочват все повече военни сили към общата граница

 Полското министерство на отбраната съобщи за  голяма предислокация от страна на Беларус. От полска страна, според някои източници, вече има до 12 хиляди военнослужещи, пише Euronews.

На този фон премиерът на републиката Матеуш Моравецки посети полските сили за сигурност във вторник. Той каза, че това, което се случва, е хибридна война, отприщена от Минск, насочена към „подкопаване на независимостта на Полша“.

Брюксел заяви, че Минск се ползва с подкрепата на Москва в тази война. В Русия отричат ??това и смятат, че Европейският съюз силно политизира случващото се и преувеличава заплахата.


Контролно-пропускателните пунктове в зоната на извънредна ситуация са затворени. Полската страна не допуска там журналисти. Междувременно мигрантите не спират да се опитват да пробият оградите от бодлива тел, издигнати от поляците. Самите те декларират, че Полша не е тяхната крайна цел:

"Не искаме да ходим в Полша. Искаме да отидем в Германия. Всички тук, деца, жени - всички искаме да отидем в Германия", казват те, според Euronews.

Ръководството на Беларус изразява, наред с други неща, голяма загриженост от факта, че части на редовната армия, включително танкове, се насочват от Варшава към границата. Александър Лукашенко съобщи това във вторник по време на телефонен разговор с Владимир Путин.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: