Китай предупреди САЩ, че подкрепата им за Тайван е „игра с огъня”

Китай предупреди САЩ, че подкрепата им за Тайван е „игра с огъня” Снимка: moroccolatestnews.com

Китайският президент Си Дзинпин и президетът на САЩ Джо Байдън проведоха виртуална среща, която продължи над три часа и половина.

И двамата изтъкнаха срещата като опит за облекчаване на напрежението. Но най-чувствителната тема - Тайван - нямаше как да остане незсегната. Китай гледа на острова като на отцепила се провинция, която един ден ще бъде обединена с континента. САЩ имат официалните си дипломатически връзки с Китай, но същевременно обещават да помогнат на Тайван да се защити в случай на нападение.

Преди срещата китайското държавно издание Global Times заяви, че Си Дзинпин обвинява САЩ за напрежението в района, заради "неколкократните опити на тайванските власти да търсят подкрепа от САЩ за своята програма за независимост, както и намерението на някои американци да използват Тайван за ограничаване на Китай. Такива ходове са изключително опасни, точно като играта с огъня. Който играе с огъня, ще се изгори", се казва в публикацията.

Белият дом заяви, че Байдън "се противопоставя категорично на едностранните усилия за промяна на статуквото на острова или подкопаването на мира и стабилността около Тайванския проток".

Въпреки силните думи за Тайван, срещата започна топло, като двамата президенти се поздравиха сърдечно, а Си Дзинпин каза, че е щастлив да види своя "стар приятел". Байдън от своя страна заяви, че двамата винаги са общували един с друг „много честно и откровено", и че "никога не са се разделяли след срещите си, чудейки се какво мисли другият", цитира лидерите ВВС.

Си Дзинпин отправи апел за сближаване, като заяви: "Човечеството живее в глобално село и заедно сме изправени пред множество предизвикателства. Китай и САЩ трябва да увеличат комуникацията и сътрудничеството”.

Лидерите на двете най-мощни нации в света не се виждат често очи в очи, така че президентът Байдън постави и някои други въпроси като опасенията на САЩ относно нарушенията на човешките права в Хонконг и срещу уйгурите – теми, които Китай приема и обявява за „намеса във вътрешните работи на страната”.

По отношение на търговията Джо Байдън подчерта „необходимостта да се защитят американските работници и индустрии от нелоялните търговски и икономически практики на Китайската народна република”. Според Reuters, Си Дзинпин също е направил силен коментар по въпроса - че САЩ трябва да спрат „злоупотребата с концепцията за национална сигурност, за да потискат китайски компании“.

Разговорът засегна и климатичните промени. Миналата седмица на климатичната среща в Глазгоу двете страни изненадаха международата общност със съвместна декларация за справяне с изменението на климата.

Отношенията Китай - САЩ са от решаващо значение и за двете страни, и за целия свят, като Пекин многократно призовава новата администрация във Вашингтон да подобри отношенията, които се влошиха при Тръмп. Срещата между Байдън и Си Дзинпин се очакваше с голям интерес от международната общност, особено след като беше отлагана нееднократно. Китайският президент не е напускал Китай близо две години след избухването на пандемията Covid-19, така че разговорът най-сетне се проведе виртуално.

И двете световни сили, както и двамата президенти имат своите вътрешни проблеми. Подкрепата за Байдън спада на фона на инфлацията, справянето с коронавируса и хаотичното изтегляне от Афганистан. Си Дзинпин от своя страна трябва да решава недостига на енергия и тежката криза в имотния и строителния сектор.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: