Журналистка и новороденото ѝ дете са станали жертви на терористична атака в Йемен

Журналистка и новороденото ѝ дете са станали жертви на терористична атака в Йемен Снимка: adhrb.org

Към колата на семейство репортери е било прикрепено взривно устройство, задействано дистанционо.

„Самоделна бомба избухна и уби Раша Абдула, журналистка, в собствената й кола в квартал Хор Максар в Аден“, заяви източник от местните служби за сигурност. Според него терористите са следили семейството и след влизането им в колата, са я взривили. В експлозията е загинало новороденото дете на журналистката и съпруга ѝ, който е тежко ранен, съобщава dailyfinland.fi.

Йемен е затънал в гражданска война от края на 2014 г., когато шиитски бунтовници от движението „Хути” устновиха контрол над няколко северни провинции и принудиха международно признатото правителство на президента Абдрабух Мансур Хади да напусне столицата Сана.

Местните власти се опитват да поддържат сигурност и стабилност в стратегическия йеменски пристанищен град, който се счита за временна столица на страната. Въпреки това, в Аден все още се случват спорадични инциденти с бомбардировки и стрелби по уличия трафик.

Показвайки варварското си лице, през последните няколко седмици терористични групи организираха поредица от бомбени атентати срещу коли на цивилни граждани и държавни институции, включително единственото летище и военни бази, разположени в Аден.

Страната е в продължителна хуманитарна криза, която много анализатори определят като най-тежката в света. Оскъдното и трудно снабдяване с храни, лекарства и продукти от първа необходимост застрашава най-вече децата и поставя остро въпроса за международната хуманитарна помощ в райони на военни конфликти.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: