Срещи на високо равнище в Ню Йорк

Срещи на високо равнище в Ню Йорк Снимка: aa.com.tr

Въпреки пандемията, ежегодната Седмица на високо равнище в рамките на Генералната асамблея на ООН (UNGA 76) събра в Ню Йорк над сто световни лидери, плюс десетки техни колеги, които участвт в събитието онлайн.

В навечерието на форума президентът на САЩ Джо Байдън се срещна с Генералния секретар на ООН Антониу Гутереш. Страните свериха часовниците си по главните въпроси в дневния ред, представени пред Генералната асамблея – международните конфликти, пандемията, климатичните промени.

„С настоящите задължения на страните-членки по въпросите на климата, светът се намира на границата на катастрофа, заради възможното повишение на температурите с 2.7 градуса по Целзий, вместо определената крайна норма от 1.5 градуса”, каза в изявлението си Гутереш.

Страните обсъдиха и възможностите за съвместна стратегия при предотвратяване на конфликти – особено актуален въпрос след противоречивия финал на американското присъствие в Афганистан, който практически доведе талибаните на власт в страната. 

В обектива на срещата е и една от основните дейности на ООН – хуманитарната помощ. Ще се обсъдят опциите за хуманитарни операции в нуждаещи се региони, вкл. Афганистан, както и помощта за страните, пострадали от пандемията, по-специално – разпределението и снабдяването с ваксини. 

По този повод германският канцлер Ангела Меркел в свое послание към участниците в Генералната асамблея заяви:

„Пандемията от коронавирус ни изпрати далеч назад по отношение изпълнението на Целите за устойчиво развитие на ООН. Така че е изключително важно да се предприемат решителни мерки. Настоящата глобална криза ни дава шанса да направим живота и икономиката си по-устойчива”.

Седмицата на срещите на високо рвнище е част от 76-та сесия на Генералната асамблея на ООН, която се провежда от 14 до 27 септември, като дискусиите започват днес, на 21 септември. На 24 септември председателят на Европейския съвет Шарл Мишел ще представи в своя реч приоритетите на ЕС.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: