АВВА се завърнаха триумфално с нова музика и аватари

АВВА се завърнаха триумфално с нова музика и аватари Снимка: djmag.com

Феновете на групата в различни часови зони по света се събраха на многобройни партита, за да чуят в четвъртък в полунощ на живо новия им албум Voyage

Макар че се разделиха преди 40 години, ABBA всъщност не изчезнха от светлината на прожекторите. Популярността на шведската група се възроди през 90-те години, най-вече с мюзикъла „Mamma Mia!“ и едноимения филм от 2008 г., както и с тежките саундтраци на ABBA от филми като „Сватбата на Мюриел“ и „Приключенията на Присила, кралицата на пустинята“. 

„Имаше повече ABBA в света през последните 20 години. И съм щастлив и благодарен", каза пред CBS News членът на ABBA Бени Андершон. Групата, която ни даде хитове като „Dancing Queen“ и „Take a Chance on Me“, се събра отново с пълна сила и буквално превзе медиите

„ABBA се завръщат тпиумфално, с нов албум и единствения по рода си концерт, който представя членовете на групата като ABBAtars - дигитални версии на техните личности от 1979 г.”, съобщава The New York Times

Voyage, деветият албум на ABBA, който е продължение на The Visitors от 1981 г., стартира на живо в четвъртък полунощ в различни часови зони, за радост на феновете на групата по целия свят. „Не звучат както преди 40 години, неверояятни са”, казва почитателка на ABBA на парти за слушането на албума в Стокхолм.

Изднието включва 10 нови песни, в т.ч. I Still Have Faith in You, която разказва за завръщането на групата, съобщава CBS News. От септември насам парчето събра 26 милиона гледания в YouTube.

„Просто правим най-добрите песни, които можем в момента“, каза пред The Guardian текстописецът на ABBA Бьорн Улвеус. „Това означаваше да вкарам в текстовете някои от мислите си от последните 40 години и да добавя някаква дълбочина, която, надявам се, идва с възрастта и която прави новите текстове различни от тези, които писах преди 40 години”.

ABBA return with new album after 40-year hiatus | Thai PBS World : The  latest Thai news in English, News Headlines, World News and News Broadcasts  in both Thai and English. We
Снимка - thaipbsworld.com

Макар че завръщането се случва през 2021, ABBA започват да записват Voyage през 2018 г. Казват, че нямат планове да издават повече музика, макар че две недовършени парчета са останали извън албума, съобщи The Guardian.

Подготовката за холограмното шоу на ABBA също не е от вчера. Според The New York Times, идеята се е зародила преди пет години. За спектакъла се изгражда арена с 3000 места в Лондон, а визуалните ефекти и създаването на ABBAтарите са поверени на основаната от Джордж Лукас компания Industrial Light & Magic.

За да оживее продукцията, 160 камери са записвали движенията на ABBA цели пет седмици. Членовете на групата са носили тесни костюми, покрити със сензори, за може камерите да уловят всяко движение, съобщи CBS News. След това към кадрите е приложен софтуер за редактиране на остаряването, за да се създадат цифрови аватари на четворката от 1979 г.

„Всеки от нас се сблъсква непрекъснато със своят по-млад „аз” - по телевизията, на снимки и т.н. Всички ни питат дали е било много странно, но не мисля така. Това е напълно естествено. Всеки трябва да има свой собствен аватар”,  каза Улвеус пред The ​​Guardian.

Виртуалният концерт на ABBA ще бъде на 27 май 2022 г. в лондонския олимпийски парк Queen Elizabeth, според Forbes. Албумът и билетите за събитието се продават на уебсайта на групата, който преди време се срина заради голямото търсене и милионите посещения, съобщи The Guardian.

„Страхотно е, че оказват толкова голямо влияние в музикалната история. Където и да отидем по света, ако хората не знаят какво е ABBA, ако не знаят какво е Швеция, винаги знаят какво е Dancing Queen", казва пред Deseret News член на шведски фен-клуб на ABBA, наречен Waterloo, а друг, от фен-групата Arrival добавя: „ABBA треската никога няма да свърши“, така че ABBA forever!

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: