Виртуалното шоу АBBA Voyage – трябва да го видите, за да повярвате, че е възможно

Виртуалното шоу АBBA Voyage – трябва да го видите, за да повярвате, че е възможно Снимка: Youtube

Четиримата от АBBA направиха първата си съвместна публична изява от 14 години насам, на премиерата на виртуалния си концерт АBBA Voyage в Лондон.

В края на смайващия спектакъл те доведоха публиката до транс, излизайки на сцената. „АBBA никога не ни е напускал в сърцето ми“, каза пред BBC Агнета Фалтског. „Не беше толкова трудно решение да се съберем, защото музиката е част от нас. Мечтаех за това от години“, добави Ани-Фрид Лингстад. 

На премиерния виртуален концерт, който се подготвя от 2016 г., присъстваха шведският крал Карл XVI Густав и съпругата му Силвия, както и множество музикални звезди. Новаторската технология на спектакъла пресъздава АBBA в разцвета им от 70-те години на миналия век, когато излизаха хитовете им SOS, Voulez-Vous и Lay All Your Love On me.

За създаването на спектакъла 160 камери снимаха в продължение на пет седмици всяко движение и лицеизраз на четиримата изпълнители, облечени в специални костюми. Стотици аниматори и художници на визуални ефекти използваха заснетия материал, за да създадат аватари на групата от златните ѝ години. Наричани „Аббатари”, изображенията не са 3D холограми. Героите се появяват на огромен екран от 65 милиона пиксела, със светлини и други ефекти, които размиват границите между цифровия и реалния свят на арената. 

„Ако си тръгнете от спектакъла с усещането, че сте били на страхотно визуално шоу, значи сме се провалили. Но ако сте се смяли и сте плакали, и искате да го гледате отново – това е, което искахме да постигнем”, каза продуцентът Свана Гисла пред BBC.

Удивителното е, че успяха. Изображенията може да са 2D, но впечатляващите светлинни ефекти и прожекциите на заден план, които създаваха дълбочина на сцената, оставят впечатлението, че наистина сте били в една зала с култовия квартет. Мнозина се опитваха да вникнат в технологията на спектакъла, но казано просто, „трябва да се види, за да се повярва”, както заяви един зрител.

Четиримата от АББА са над 70 годишни, но чудесно пресъздадоха движенията на младите си „аз”, с помощта на Уейн Макгрегър от Кралския балет. Мъдро, продукцията признава всички използвани дигитални трикове, като аватарът на Бени с чувство за хумор заявява: „Въпросът вече не е да бъдеш или да не бъдеш. Това съм си аз – просто изглеждам много добре за възрастта си”.

Програмата е безупречна, включително с първите хитове на групата и двете нови парчета от миналата година Don't Shut Me Down и I Still Have Faith In You, макар че зрителите определено биха искали да чуят и шедьоври като The Name Of The Game, Super Trouper и Money, Money, Money, необяснимо защо запратени в историята. Някои не без основание се надяват, че АББА са записали повече парчета, отколкото показаха на премиерното шоу, за да насърчат повторни посещения. Но дори и да няма още песни, публиката беше възхитена до транс. 

Шоуто се осъществява в специално изградена арена в източен Лондон, където спектаклите трябва да продължат до декември. След това, в автентичен шведски стил, съоръжението може да се сгъне на плосък пакет и да тръгне на път. Това е идеалното решение за четиримата от група, които след като се разделиха през 1982 г., се заклеха, че никога вече няма да правят концертни турнета и дори отхвърлиха оферта от $ 1 милиард за тур от 100 концерта в началото на хилядолетието. Но новата технология, въведена от Star Wars VFX и компанията Industrial Light & Magic, ги изкуши да се върнат на сцената. 

И така, може ли концертът да бъде възпроизведен в специално построени АBBA-арени по целия свят? „Зависи — казва Бени. „Ако хората са наистина заинтригувани и идват, тогава да, ще продължи. Ако не идват – просто затваряме”. Според резултатите от първата вечер обаче, скоро няма да затворят. Билетите за есента и зимата вече се разпродават

ABBA Voyage в цифри: по визуалните ефекти на спектакъла са работили 1000 художници на визуални ефекти. Изпълненията на групата са заснети с 160 камери. Армия от компютри са генерирали анимацията на аватарите общо за 1 милиард часа. Специално изградената за шоуто арена се осветява от 500 светлинни източника. На всеки концерт могат да присъстват 3000 души.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: