Учени разработват изкуствен интелект, който да еволюционира по Дарвин

Учени  разработват изкуствен интелект, който да еволюционира по Дарвин Снимка: https://pixabay.com/

В момента учени от цял ​​свят решават въпроса за автоматизирането на процеса на обучение на изкуствения интелект

Това означава, че изследователите искат да гарантират, че ИИ ще се развива сам въз основа на опита на предишни „поколения“.

Подобни разработки ще помогнат на хората в колонизацията на други планети, на които роботите ще се адаптират самостоятелно към условията на околната среда.


За целта учените разработват изкуствен интелект, който ще се развива според принципа на еволюцията на Дарвин. Най-силният ще оцелее, или по-скоро този, който бързо ще се адаптира към променящите се условия.


Една от характеристиките на такива роботи ще бъде способността да създават свой собствен вид, един вид „размножаване“. Учените планират да организират този процес с помощта на 3D печат. Разработчиците искат да постигнат пълна автономия в жизнения цикъл на роботите.


Роботите ще се развиват независимо, според принципите на Дарвин. Много компании вече са постигнали   резултати. Например, Google създаде алгоритъм, който възпроизвежда човешката репродукция. През 2019 г. група американски учени разработиха роботизирана ръка, която е в състояние да елиминира грешки в системата, дори и да е напълно неизправна.


Учените планират да изградят еволюционния процес по такъв начин, че самият ИИ да разбере кои поколения имат шанс за оцеляване и кои не. Например, поколение, което напълно повтаря своите „родители“, не може да съществува и ще бъде премахвано от системата.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: