Как ще пътуваме до Гърция

Как ще пътуваме до Гърция Снимка: Photo by Jonathan Gallegos on Unsplash

Във връзка с увеличаващите се случаи на заразени с коронавирус в страната и в Гърция, южната ни съседка въведе нови мерки за влизащите на нейната територия.

В южната ни съседка влизането за туристи ще може да се извършва единствено през ГКПП „Кулата - Промахон”. Според данни на Министерството на вътрешните работи на пунктовете „Илинден“ и „Капитан Петко войвода“ към Гърция ще се допускат товарни автомобили и сезонни работници със съответните документи, на ГКПП „Ивайловград“ – само сезонни работници, а през ГКПП „Маказа“ могат да преминават само собственици на имоти в Гърция с документ за собственост.


За тези, които искат да отидат на почивка, преминаването на границата ще включва попълване на формуляр, в който се попълват дължина на престоя в Гърция, както и актуален адрес, на който ще пребивавате. След попълване, формулярът генерира QR код, който бива представен на границата. Декларацията за пътуване се попълва минимум 48 часа преди отпътуване.


Освен това, във връзка с увеличаващите се случаи на заразени туристи на територията на Гърция (по данни на БТА 90% от положителните тестове в южната съседка са от чужденци), на границата ще се извършват тестове за коронавирус. Към този момент няма заповед на гръцкото министерство, която да декларира, че е задължително всички влизащи на територията на държавата да бъдат тествани, сочат данни на МВР.


Масовото тестване влезе в сила на 8 юли, като на ден е предвидено да се извършват 3000 теста. Ако трафикът е по-слаб, ще бъдат тествани всички хора, но ако е по-натоварен, хора ще бъдат избирани на случаен принцип. Тестовете, които ще се извършват, ще бъдат PCR и резултатите им излизат до 48 часа.


След като бъдат тествани, туристите продължават своето пътуване (след като биват задържани около 15 мин за тестване) и не са задължени да се карантинират. Ако резултатът се окаже положителен, те биват открити чрез QR кодовете на споменатия в декларацията адрес. Впоследствие туристите биват карантинирани за 14 дни на гръцка територия, като разходите се покриват от южната ни съседка. При желание, обаче, българите имат правото да се върнат в родината, като не спират никъде на гръцка територия и спазват противоепидемичните мерки.


Възможно е с наближаване на почивните дни и увеличените противоепидемични мерки да се образуват опашки на границата.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: