Нагли имотни измами плъзнаха в Европа

Нагли имотни измами плъзнаха в Европа Снимка: realhomes.com

Само този месец два отделни случая в Италия и Великобритания сочат нови подходи в незаконното присвояване на жилища, което използва вратички в законодателствата

Случаят в кв. Дон Боско в Рим показва чисто силов подход. След няколкодневен престой в болница, 86-годишен италиански пенсионер връщайки се в дома си открил, че блиндираната врата на жилището му е разкачена и има нова, съответно с нова ключалка. 

Сърдечноболният успял само да установи, че в жилището му се е самонастанила бездомна жена, вероятно с деца. Тя не е реагирала на никакви опити и молби, така че възрастният човек не е успял да си вземе дори лични вещи и животоспасяващи лекарства, съобщава fanpage.it. 

Полицията е безсилна, тъй като няма данни или сигнал за кражба и не може да пристъпи към принудително изгонване. Сагата продължава вече две седмици, като потърпевшият се е видял принуден да помоли брат си за подслон, а новите обитатели на жилището му са поставили името си на домофонната уредба на сградата. 

Единствената възможна стъпка, предприета от адвоката на пенсионера, е искане за превантивен запор като обезпечителна мярка, която евентуално да доведе до незабавно изгонване на самонастанилите се и обезопасяване на имота. Не е известно какво се случва с вещите на законния собственик.

За подобен случай, но на далеч по-високо технологичен, съобщават и от Обединеното кралство. След като бил предупреден от съседи, че в дома му светят всички лампи, пастор Майк Хол прекъснал командировката си и се върнал в гр. Лутън, където живее, за да открие шокиран, че цялата му покъщнина и вещи липсват, а в дома му текат активни ремонтни работи от нов собственик, който казал, че е купил къщата.

Разследване на BBC установи, че пастор Хол е станал жертва на кражба на самоличност още през месец юли, послужила за продажба на къщата и банкиране на приходите.

Достъп до имотния регистър показал, че към 4 август действително е вписан нов собственик на имота. И тогава Майкъл Хол получил втори шок от  повикания полицейски екип: "Ами не можем да направим нищо повече. Това е граждански въпрос; трябва да напуснете къщата и да се свържете с адвокатите си.", заявили полицаите.

„Полицията да ми каже, че не вярва, че има престъпление, беше просто невероятно", коментира пастор Хол. Разследващият екип на BBC го е свързал с отдела за измами при полицията в Бедфордшир. На започналото разследване сътрудничи и брокерската агенция, извършила сделката.

За осъществяването на продажбата е използвана шофьорската книжка на г-н Хол, попаднала по неизвестен начин у неизвестен засега извършител. С нея е създадена нова банкова сметка, на която са постъпили парите от продажбата -£ 131 000, които вече са изтеглени. Сделката е извършена от лице, представящо се за Майкъл Хол и фактически новите собственици притежават имота законно.

Миналата година Британският поземлен регистър е изплатил общо £ 3,5 милиона като обезщетения за имотни измами. Те казват, че работят с регистрирани посредници и адвокати, на които разчитат за предварителните проверки на страните в дадена имотна сделка и смятат, че все пак процентът на измамите е „много нисък”. Потърпевшите едва ли споделят това мнение.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: