ЦРУ предрече световна война заради климата до 2040 г.

ЦРУ предрече световна война заради климата до 2040 г. Снимка: AP Photo / Pablo Martinez Monsivais

През следващите десетилетия светът ще бъде изправен пред глобален военен конфликт поради изменението на климата на планетата

Това се посочва в доклад на Централното разузнавателно управление на САЩ (ЦРУ).

"Засилващите се физически последици от изменението на климата могат да влошат трансграничните геополитически горещи точки, тъй като държавите предприемат стъпки за защита на своите интереси", се отбелязва в документа.

Според авторите не по-късно от 2040 г. в света ще започнат "климатични стълкновения", при които страните ще използват една срещу друга технологии, които засилват стиихйните бедствия, като суши и наводнения. Става дума преди всичко за геоинженерни технологии.

Експертите също така предупредиха за нарастване на напрежението между държавите поради споровете относно прилагането на Парижкото споразумение за климата, което предполага намаляване на емисиите на парниковите газове, за да се предотврати глобалното затопляне.

"Повечето страни ще бъдат изправени пред труден икономически избор и вероятно ще разчитат на технологичен пробив, за да намалят бързо емисиите си по-късно. Китай и Индия ще играят решаваща роля при определянето на траекторията на повишаване на температурата", се казва в документа.

Освен това авторите на доклада посочват риска от вътрешни конфликти в развиващите се страни поради последиците от изменението на климата, тъй като тези държави в по-малка степен са способни да се адаптират към новите условия.

Сред възможните бъдещи горещи точки в климатичната война се посочват такива региони като басейните на реките Конго, Инд, Меконг и Нил. Конфликти там могат да възникнат поради промяна на речните корита и пренасочване на водните потоци.

В доклада се изброяват 11 държави, които най-силно ще бъдат засегнати от отрицателните последици от глобалните промени в климата. Според анализатори тези държави могат да предприемат крайни мерки в името на оцеляването. Става дума по-специално за притежаващите ядрени оръжия Китай, Индия и Пакистан, както и Афганистан, КНДР, Мианмар и редица страни от Централна и Южна Америка.

dni.gov

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: