Шефът на ЦРУ Бърнс: Китай е единствената страна, способна да промени световния ред

Шефът на ЦРУ Бърнс: Китай е единствената страна, способна да промени световния ред Снимка: https://pixabay.com/

Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс заяви, че военната операция на Русия в Украйна е предизвикателство за международния световен ред, но само Китай е в състояние да го промени

Той заяви това на 1 юли на годишната лекция на фондация "Дичли" във Великобритания, а извадка от речта на Бърнс на 7 юли публикува The Washington Post.
 

Руската агресия е сериозно изпитание. Но Китай е единствената страна, която възнамерява да промени международния ред и има все по-голяма икономическа, дипломатическа, военна и технологична мощ за това“, сравнява Бърнс заплахите от Москва и Пекин.

Въпросът не е възходът на Китай като такъв, а действията, които го придружават. Президентът Си Дзинпин навлиза в третия си мандат с повече власт от всеки китайски лидер след Мао. И вместо да използва тази сила за укрепване, съживяване и обновяване на международната система, която помогна за трансформирането на Китай, Си се стреми да я пренапише“, казва директорът на ЦРУ. Агенцията е създала нови центрове, фокусирани изключително върху Китай, каза той.

„Също така се опитахме да засилим дискретно разузнавателните канали с Китай“, казва Уилям Бърнс. В същото време въоръженият конфликт генерира недоволство в Русия, смята той, което създава уникална възможност за ЦРУ. Той подчерта, че въпреки предизвикателствата от страна на Москва и Пекин, неговата служба продължава да следи и други неотложни проблеми, които възникват в съвременния свят.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: