Китай отрича да е тествал свръхзвукова ракета с ядрен заряд

Китай отрича да е тествал свръхзвукова ракета с ядрен заряд Снимка: thestatesman.com

Според китайски източници, въпросният тест е бил рутинна проверка на космическа техника.

Първоначалното съобщение във Financial Times изненада Вашингтон и американското разузнване, в момент, когато безпокойството от ядрения потенциал на Китай расте, коментира ВВС. 

Свръхзвуковите ракети са много по-бързи и по-пъргави, което означава, че се прихващат по-трудно. 

Днес Китай опроверга новината. На брифинг говорителят на външното министерство Джао Лидзиен поясни, че е извършен рутинен тест за проверка на различни технологии за космически кораби за многократна употреба, с цел „намаляване на разходите при използването им".

Джао Лидзиен добави, че много страни са извършвали подобни тестове. На въпроса дали информацията на Financial Times е неточна, той отговори „Да“.

Съботната публикация на авторитетното издание, която разтревожи световните сили, цитира пет неназовани източника, според които през лятото Китай е изстрелял хиперзвукова ракета в ниското орбитално пространство, която се е спуснала без да порази някаква цел. 

„Тестът показа, че Китай е постигнал поразителен напредък в свръхзвуковите оръжия и е далеч по-напреднал, отколкото САЩ осъзнават“, се казва в статията на Financial Times.

По този повод републиканецът Майк Галахър, който е член на Комитета за въоръжените сили в Камарата на представителите, заяви, че ако Вашингтон се придържа към настоящия си подход, в рамките на десетилетие ще загуби нова студена война с Китай 

Отношенията между САЩ и Китай са напрегнати, като Пекин обвинява администрацията на президента Джо Байдън във враждебност.

Редица западни държави също изразиха загриженост от последните прояви на китайската военна мощ. На неотдавнашно военно изложение Китай показа нещо, което изглеждаше като свръхзвукова ракетна платформа.

Освен Китай, САЩ, Русия и най-малко пет други държави работят върху технология за свръхзвукови ракети. Те могат да летят със скорост над пет пъти по-голяма от скоростта на звука и подобно на балистичните ракети, могат да носят ядрена бойна глава.

Миналия месец Северна Корея заяви, че успешно е тествала нова свръхзвукова ракета. През юли и Русия направи подобно съобщение, като обяви, че нейната ракета е изстреляна от фрегата в Бяло море.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: