ЦРУ обича да играе с играчки

ЦРУ обича да играе с играчки Снимка: Pixabay

През 2005 г. ЦРУ стартира тайна програма за психологическа война, за да се доближи до местонахождението на Бин Ладен. Бин Ладен.
Става дума за операция „Дяволски очи. Печелене на доверие".

След атентатите от „Ал Кайда" на 11 септември 2001 г. настъпиха конфликтни години в цял свят. През 2005 г., за да установи поне някакво ниво на добронамереност в региона на Афганистан и Пакистан, ЦРУ стартира благотворителна програма за деца. От моливи и тетрадки до игри и играчки - прегледно опаковани в сини и розови раници. 

Местните жители оцениха този жест и откликнаха положително на проекта.

След като програмата продължи известно време, ЦРУ разбра, че приятелският подход към конфликта няма да склони хората в региона да предоставят каквато и да било информация за Бин Ладен - дори и с щедрата награда от 25 милиона долара за главата му.

Трябваше да се предизвика страх от терориста. А какво е по-страшно от 12-инчовата фигура за екшън на Бин Ладен?

След като се обърнаха за помощ към Donald Levine - бивш изпълнителен директор на компанията за играчки Hasbro, бяха наети китайски художници и дизайнери, които да гарантират, че фигурата ще изглежда точна, реалистична и най-важното - страшна.

След финализирането на дизайна, благодарение на огромната мрежа от контакти на Levine, производството на куклата трябвало да започне в Гуандун.

ЦРУ и китайските художници и дизайнери успяват да създадат следния продукт: човек с разглобяема глава, брада, ръце и два хубави крака.

В рамките на предприетата благотворителна инициатива в региона на Афганистан и Пакистан фигурите на Бин Ладен са били лесно пласирани във всяка една раздавана раница. От лицето, на пръв поглед, гледал невинен мъж. Куклата обаче била боядисана с чувствителен към топлината материал, който би следвало да се отлепи след кратък период от време. И тогава се появявало „истинското лице на Бин Ладен". А то било страшно като дявола.

Казано простичко - целта е била да се предизвика страх у децата и техните родители. Страхувайки се, те биха видели Бин Ладен като едно истинско чудовище. Дехуманизирайки го по този начин, вероятността хората от Афганистан и Пакистан да продължат да идолизират и него, и „Ал Кайда" щяла да намалее и по този начин се очаквало да намалее и въздействието на радикалната група. Потенциално това би довело до победата над „Ал Кайда" и до бързото залавяне на самия Бин Ладен.

В крайна сметка ЦРУ преосмисля своята тактика в съответния район и продуктът не вижда бял свят. Все пак, както е известно, ЦРУ успява да се справи с Бин Ладен дори и без кукли.      

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: